17 grudnia przyjdź na świąteczne warsztaty

Materiał informacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Wszystkich mieszkańców, a szczególności dzieci zapraszamy 17 grudnia (sobota) do urzędu Marszałkowskiego w Toruniu na świąteczne warsztaty. Spotkanie odbędzie się w godz. 15-18, zwieńczy je zapalenie światełek na bożonarodzeniowym drzewku stojącym na placu Teatralnym 2.

W programie: wspólne kolędowanie z orkiestrą dętą ze Świecia, wspólne pieczenie pierników, rodzinne konkursy z nagrodami, malowanie buziek. Można będzie sfotografować się przed szopką bożonarodzeniową, którą przygotują uczniowie Zespołu Szkół Plastycznych im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Odwiedzą nas też św. Mikołaj i Elza z ,,Krainy Lodu”, a na zakończenie spotkania zaświecimy światełka na bożonarodzeniowym drzewku.

Nasze świąteczne drzewko to potężny świerk pospolity (Picea abies (L.) H. Karst) rosnący w zasobach Lasów Państwowych zarządzanych przez Regionalną Dyrekcję w Toruniu. Wybierał je 23 listopada w lesie pod Raciniewem (powiat chełmiński) marszałek Piotr Całbecki wraz z dziećmi z gminy Unisław. Towarzyszyli im nadleśniczy Nadleśnictwa Toruń Bogusław Kashyna oraz Bartosz Pewniak zastępca dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu (na zdjęciu).


Świąteczne przepisy marszałka województwa

Marszałek Piotr Całbecki podczas świątecznych warsztatów przed Urzędem Marszałkowskim w Toruniu, 2019 rok. Fot. Andrzej Goiński/UMWKP

Zapraszamy do skorzystania z przepisu mamy marszałka na świąteczne pierniki oraz z receptury marszałka województwa Piotra Całbeckiego na pieczoną gęś.

Gęś pieczona z jabłkami i czerwoną kapustą

Składniki:

  • cała gęś,
  • jabłka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
  • olej,
  • czerwona kapusta,
  • cebula.

Przygotowanie:

Z półtuszki odciąć łapy i skrzydła. Półtuszkę nasolić, dodać trochę pieprzu i natrzeć majerankiem również jagła. Gęś wypełnić jabłkami i obierkami z jabłek.

Półtuszkę włożyć do gorącej brytfanki. Przez pierwsze pół godziny piec gęś w temperaturze 250 stopni, kolejne 2 godziny w 190 stopniach. Podawać na półmisku, pokrojoną lub w całości.

Czerwona kapusta pokroić w paski, cebula zeszklić na oleju rzepakowym (tym z Gruczna), na to wrzucić kapustę - chwilę zeszklić i podlać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie – dusić, aż zmięknie. Na 20 minut przed końcem dodać listek laurowy oraz obrane i posiekane jabłko. Podawać na gorąco.

Pierniki według przepisu mojej mamy Sabiny

Składniki:

  • 16 szklanek mąki wrocławskiej,
  • 3.5 szklanek cukru – porcje cukier/miód można zmienić na korzyść miodu,
  • 1 kostka palmy,
  • ½ kg miodu,
  • 4 jajka,
  • 3 paczki korzeni,
  • 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (można to i to),
  • 4 łyżki cukru na karmel + ½ szklanki wody dla ciemnego ciasta więcej karmelu nawet 2x.

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, całe jajka i soda/proszek do pieczenia dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, a następnie jajka).
Miód, margarynę i korzenie zagotować. Przygotować karmel (cukier przypalony i woda).

Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia - dodać do mąki, dobrze wygnieść. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.

Ciasto rozwałkować, wyciąć z foremki, piec w rozgrzanym piekarniku. Uważać, aby nie spalić. Pierniki są najlepsze jeszcze ciepłe lub po tygodniu.

Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco, aż będzie biały, dodawać octu, można także zmieszać z kakao.

Zapraszamy tez do skorzystania z innych przepisów na potrawy świąteczne, którymi podzielili się samorządowcy, ludzie kultury, naukowcy, artyści, pasjonaci kuchni. Wśród propozycji są receptury zarówno na współczesne, jak i tradycyjne potrawy. Wszystkie przepisy zamieszczamy w okresie przedświątecznym na stronie www.kujawsko-pomorskie.pl, zakładka ,,Nasze święta”.


Przedsmak Bożego Narodzenia na kiermaszu rękodzieła

Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Dekoracje bożonarodzeniowe, ozdoby choinkowe, stroiki i świąteczne kartki można było znaleźć na dorocznej wystawie połączonej z kiermaszem rękodzieła osób niepełnosprawnych „My też potrafimy”. Wydarzenie odbywało się 5 grudnia w Urzędzie Marszałkowskim.

Autorami prac byli podopieczni 47 placówek reintegracyjnych działających w naszym regionie: uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej, podopieczni zakładów aktywności zawodowej, środowiskowych domów samopomocy i domów pomocy społecznej oraz uczniowie specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych.

- Stworzone z pasją przedmioty będą nie tylko oryginalną ozdobą naszych domów, ale także świetnie nadadzą się na prezent pod choinkę, lepszy od wielu innych, bo niepowtarzalny. Ponadto każda złotówka posłuży rehabilitacji osób niepełnosprawnych - mówi marszałek Piotr Całbecki.


Płyta z kolędami może być Twoja

Na okładce świątecznej płyty wydanej przez Urząd Marszałkowski znalazła się grafika inspirowana przedwojenną kartką świąteczną, w tle zarys kościoła p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Lipnie

Zapraszamy do udziału w konkursie, w którym można wygrać wydaną przez Urząd Marszałkowski płytę z kolędami. Wystarczy wysłać do nas e-mail życzeniami dla rodziny i regionu.

Na płycie znalazło się łącznie 16 utworów nagranych w języku polskim i angielskim. To zarówno tradycyjne, znane wszystkim kolędy, np. ,,Wśród nocnej ciszy”; ,,Bóg się rodzi” czy ,,Szara kolęda” ze słowami Wojciecha Młynarskiego i ,,Aniołowie biali” Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Utwory wykonują Dorota Nowak, Emilia Hamerlik, i Chór Kameralny Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy pod dyrekcją Magdaleny Filipskiej. Oprawę muzyczną zapewnili instrumentaliści Akademii Muzycznej w Bydgoszczy.

Aby otrzymać płytę wystarczy odpowiedzieć na pytanie z jakiego lasu (miejscowość, powiat) pochodzi świąteczne drzewko, które zdobi plac przed Urzędem Marszałkowskim w Toruniu. Odpowiedzi można przesyłać 12 grudnia od godz. 9 mailowo na adres [email protected], wpisując w temacie maila konkurs. Prosimy o podanie adresu do korespondencji. Płyty świąteczne wyślemy do 20 osób, które jako pierwsze prześlą prawidłową odpowiedź.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie