19 września giełdowa Grupa Colian otworzyła w Bydgoszczy swój największy zakład produkcyjny. Jest praca dla 370 osób i na tym nie koniec.

Żeby zobaczyć, jak wygląda produkcja słodyczy w należącej do Coliana Jutrzence, czyli m.in. flagowych Grześków, Jeżyków, Wafli Familijnych czy żelków Akuku!, trzeba podporządkować się ścisłym regułom.

Każą zdjąć biżuterię, ubrać fartuch, czepek, dokładnie zdezynfekować ręce i przejść przez matę antybakteryjną. Dopiero wtedy jest zgoda na wejście - cały kompleks produkcyjny zajmuje 22 tys. metrów kwadratowych.

Kąpiel w czekoladzie

Przed nami królestwo słodkości. Jest co oglądać, a ten zapach... Śledzimy, jak powstają galaretki Mella o smaku pomarańczowym.

Po zakładzie oprowadza nas Anna Przewłoka, kierownik działu technologii w bydgoskiej Jutrzence.

Produkcja galaretek - naszym okiem! - wygląda mniej więcej tak: najpierw są gotowane, a później, za pomocą maszyny, wlewane do specjalnych gniazd uformowanych w mące. Wtedy mają czas na leżakowanie i zastygnięcie, po czym są podawane do innej maszyny, w której, dosłownie, kąpią się w czekoladzie. Następnie roboty - naliczyliśmy ich aż 14 - nakładają słodkości do plastikowych opakowań. Ostatni robot wypełnia galaretkami ewentualne luki w nich. Zostają zafoliowane i do kartoników.

Zakład za 60 mln zł

Colian Centrum Logistyczne zainwestowało w zakład przy ul. Srebrnej 22 w Bydgoszczy (Osowa Góra) ponad 60 mln zł, z czego ponad 23 mln zł dołożyła Unia Europejska z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Zakład dysponuje nowoczesnymi liniami, np. ta do produkcji wyrobów mogulowych wytwarza dwie tony żelków i galaretek na godzinę.

W tym jednym miejscu ma zcentralizować się produkcja bydgoskiej Jutrzenki, czyli już bez udziału zakładów przy ul. Garbary i Kościuszki.

- Dzięki inwestycji znacząco zwiększymy nasze moce produkcyjne - mówi Jan Kolański, właściciel i prezes Grupy Colian.

- Z fabryki na Osowej Górze ma wyjeżdżać 40 ton słodyczy na dobę, rocznie prawie 30 tysięcy ton - informuje Bogusław Rząd, prezes spółki Colian Centrum Logistyczne. - Zaproponujemy nowe produkty.
W zakładzie pracę znalazło 370 osób, ale na tym nie koniec. Firma, w momentach zwiększonej produkcji, np. w sezonie jesiennym, zatrudnia na bieżąco.

Grupa Colian, oprócz wspomnianych Grześków, Jutrzenki, Wafli Familijnych, Jeżyków i Akuku!, jest jeszcze właścicielem takich marek jak: Goplana, Solidarność, Appetita (przyprawy), Siesta (bakalie), Helena (napoje). 13 proc. produktów wysyła na eksport.