Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Pożar w restauracji na ul. Piotrkowskiej. Ewakuowano pracowników i gości

Pożar w restauracji na ul. Piotrkowskiej. Ewakuowano pracowników i gości

O "Gryfie Pomorskim" w Muzeum Miasta Malborka. Spotkanie z historykami i wystawa

O "Gryfie Pomorskim" w Muzeum Miasta Malborka. Spotkanie z historykami i wystawa

Polecamy

Siostra zakonna z prokuratorskim zarzutem. Co działo się w DPS w Kamieniu Krajeńskim?

Siostra zakonna z prokuratorskim zarzutem. Co działo się w DPS w Kamieniu Krajeńskim?

Fekalia zalały piwnicę przy Nakielskiej. Mieszkańcy: Ile można czekać na służby?

Fekalia zalały piwnicę przy Nakielskiej. Mieszkańcy: Ile można czekać na służby?

Szok w Austrii! Były mistrz olimpijski wznawia karierę i wystartuje jako... Holender

Szok w Austrii! Były mistrz olimpijski wznawia karierę i wystartuje jako... Holender