Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Antygrypowa mikstura

ZBIGNIEW PRZYBYLAK
W okresach zgniłej zimowej pogody, również na początku wiosny oraz późną jesienią gdy najczęściej się przeziębiamy warto wzmacniać organizmy różnymi domowymi specyfikami.

     Spotkałem wiele osób, które szczególnie ceniły sobie mikstury przygotowywane na bazie czosnku - uznawanego za najlepszy naturalny antybiotyk - cytryny oraz miodu. Spośród kilkunastu receptur chciałby zaprezentować miksturę czosnkowo-cytrynowo-miodową. Swego czasu jej walory zachwala?a Klementyna W. - Często się przeziębiałam, jedna starsza zakonnica doradziła mi żebym systematycznie piła wzmacniający eliksir. Wraz z przepisem podarowała mi pierwszą buteleczkę. Regularnie przez miesiąc zimą zażywałam codziennie, rano, w południe i wieczorem po 2-3 łyżeczki mikstury. Domowy lek rozpuszczałam każdorazowo w szklance witaminowej herbaty z mieszanki owoców leśnych dzikiej róży, tarniny, głogu, owoców czarnego bzu itp. Jeżeli zabrakło leśnych owoców używałam herbaty lipowej, pokrzywowej, nagietkowej albo tylko letniej wody. Ku swemu zaskoczeniu tej zimy oraz póteż wiosną już się nie przeziębiłam. Od tego czasu regularnie przygotowuję jesienią, gdy czosnek jest najwartościowszy, uodparniająca miksturę i zażywam profilaktycznie. Choruję znacznie rzadziej. Podobnie twierdzi wielu moich znajomych, którzy też tak się kurują. A oto przepis. Dokładnie umyć i obrać 4-5 cytryny, warto je kupić w sklepach ekologicznych. Wycisnć z nich sok. Obrać i zmiażdżyć dokładnie 3 duże główki czosnku . Gdy miksturę przygotowujemy zimą i warzywo jest starsze użyć 4-5 główek. Stosować czosnek z własnego ogródka albo kupować go u krajowych producentów, najlepiej z plantacji ekologicznych. Rozpuć, podgrzewajdo około 40 stopni Celsjusza pół dużego (litrowego) słoika miodu lipowego albo wielokwiatowego. Wsypać do miodu miazgę czosnkową, wlać sok z cytryny oraz 3/4 szklanki letniej herbaty z lipokrzywy. Wszystko dokładnie wymieszać. Słoik zakręcić. Odstawić na 2-3 doby w ciemne i suche miejsce. Codziennie raz dokładnie wymieszać. Potem przechowywać w lodówce i zażywać w razie potrzeby. W okresach przeziębienia dozować łyżeczkę mikstury z herbatą co 2-3 godziny. Dzieciom można podawać 4-5 razy dziennie po łyżeczce. Miksturę rozpuszczać w herbacie ziołowej albo letniej wodzie.
     
     

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska