Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczne jabłko na szarlotkę. Zobacz sprawdzony przepis na prażone jabłka do słoików

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie jabłka doprawia się cynamonem. Gdy zmiękną, można nimi napełnić słoiki i pasteryzować na zimę.
Tradycyjnie jabłka doprawia się cynamonem. Gdy zmiękną, można nimi napełnić słoiki i pasteryzować na zimę. Anna Daniluk
Korzenne prażone jabłka to baza do zrobienia wielu smacznych dań. Takie uprażone jabłka można dodawać do ryżu na mleku, makaronu lub wypełnić nimi szarlotkę. Przy tym jabłka do słoików na zimę można doprawić ulubionymi korzennymi przyprawami. Zobacz, jak zrobić prażone jabłka do szarlotki.

W skrócie

Tradycyjnie prażone jabłka doprawia się cynamonem i goździkami. Jednak owoce świetnie smakują ze świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem, ekstraktem z wanilii lub mielonym kardamonem. Zobacz jak zrobić apetyczne prażone jabłka.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepis na prażone jabłka

Prażone jabłka – przepis na nadzienie do szarlotki

Liczba porcji: 4 słoiki po 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut, w tym 20 minut prażenia w garnku.

Składniki:

  • 1 kg słodko-kwaśnych jabłek,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 30 g cukru (może być trzcinowy).

Jak zrobić jabłka prażone?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy umyć, można obrać ze skórki, wydrążyć środek z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka należy włożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Do jabłek należy dodać sok z cytryny i cukier.
  3. Następnie jabłka należy smażyć w garnku przez 20 minut, aż zaczną być miękkie i lekko się rozpadać. Ważne, aby w tym czasie mieszać jabłka drewnianą łyżką. Dzięki temu jabłka będą się równomiernie prażyć i nie przypalą się na dnie.
  4. Na koniec prażone jabłka trzeba doprawić cynamonem. Jabłka prażone są gotowe do użycia.

Prażone jabłka można pasteryzować i w ten sposób mieć jabłka na szarlotkę na zimę. Wystarczy jabłka na szarlotkę włożyć do słoików i zagotować przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.

Do czego użyć prażone jabłka?

Takie jabłka można z powodzeniem użyć do szarlotki. A wiadomo nie od dziś, że domowa szarlotka z budyniem lub szarlotka królewska będzie potrzebować świetnego farszu. Ponadto uprażone jabłka będą znakomicie smakować do owsianki, rolady biszkoptowej, do naleśników lub do ryżu z jabłkami. Jeśli po uprażeniu zblendujecie jabłka na gładką masę, to otrzymacie niesamowicie smaczny mus jabłkowy. Takie jabłka będą świetnie smakować na grzance z chleba.

Jakie jabłka nadają się na szarlotkę?

Do prażenia najlepiej wybierać twarde jabłka o słodkim lub słodko-kwaśnym smaku. Świetnie sprawdzają się stare odmiany jabłoni np.: szara reneta, kosztela, antonówki lub papierówki. Z nowszych gatunków jabłoni wyśmienicie smakują jabłka o nazwie idared. Ważne, aby po uprażeniu całkowicie się nie rozpadły.

Tradycyjnie jabłka doprawia się cynamonem. Gdy zmiękną, można nimi napełnić słoiki i pasteryzować na zimę.

Aromatyczne jabłko na szarlotkę. Zobacz sprawdzony przepis n...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczne jabłko na szarlotkę. Zobacz sprawdzony przepis na prażone jabłka do słoików - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska