Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy krupnik na żeberkach to lekkostrawne danie na jesienny posiłek.
Domowy krupnik na żeberkach to lekkostrawne danie na jesienny posiłek. czarny_bez/Getty Images
Krupnik swoją nazwę wziął od krupy, czyli od kaszy jęczmiennej średniej grubości. W wielu domach krupnik tradycyjnie gotowany jest na żeberkach, ale zdarzają się wersje wegetariańskie zupy przygotowane tylko na bulionie warzywnym. Podpowiadamy, jak zrobić krupnik na obiad.

W skrócie

Krupnik to sycąca zupa, którą można zajadać na obiad lub na kolację. Najczęściej zupa krupnik gotowana jest na cielęcinie z kością, wieprzowinie lub chudym, wędzonym boczku lub wędzonych żeberkach. W starszym przepisach zachęcających do gospodarnego gotowania krupnik wzbogacano o przetarte podroby, np.: wątróbkę z kury, kaczki lub gęsi. W wersji wegetariańskiej krupnik wyśmienicie smakuje przyrządzony na wywarze z suszonych grzybów i warzyw. Podpowiadamy przepis na domowy krupnik.

Krupnik – przepis na zupę

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: około 2 godziny.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 200 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1/4 selera,
  • 200 g mięsa wieprzowego lub wołowego np.: żeberek,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 suszone grzyby,
  • 2 liście laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki,
  • 1,5–2 l wody,
  • sól.

Jak zrobić krupnik?

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba namoczyć grzyby oraz umyć mięso. Wołowinę trzeba zalać wodą i gotować przez około godzinę.
  2. Następnie warzywa trzeba obrać i pokroić w większą kostkę. Do zupy należy dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości.
  3. Mięso należy wyjąć i pokroić w plastry. Warzywa należy wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  5. W oddzielnym garnku należy umieścić 300 ml zupy i ugotować w niej kaszę jęczmienną. Do ugotowanej kaszy trzeba dodać masło, aby się nie zbiło w jednorodną masę.
  6. Ugotowaną kaszę jęczmienną trzeba dodać do krupniku. Pokrojone w kostkę ziemniaki należy dorzucić do zupy i gotować do miękkości około 15 minut.
  7. Kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej ugotowanych warzyw, grzybów i mięsa.
  8. Przed podaniem należy zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krupnik świetnie smakuje udekorowany posiekaną natką pietruszki.

Jaka kasza do krupniku?

Tradycyjnie do krupniku stosuje się kaszę jęczmienną, jednak istnieje wiele kulinarnych możliwości. Można dodać kaszę pęczak, kaszę gryczaną albo kaszę jaglaną. We współczesnych przepisach, które krupnikowi nadają nowoczesnego sznytu, dodaje się komosę ryżową.

Ile kaszy do krupniku?

Najprostszą zasadą, którą można kierować podczas obliczania ilości kaszy do krupniku, jest stosowanie proporcji 50 g kaszy jęczmiennej na 1 l zupy. Dzięki temu zupa będzie pożywna i treściwa, ale nie całkowicie gęsta.

Przyprawy do zupy krupnik

Krupnik nie wymaga wielu przypraw poza liśćmi laurowymi i zielem angielskim, można doprawić go domową wegetą lub suszonymi grzybami zmielonymi na drobny proszek. Tradycyjnie do krupniku można dodać także majeranek albo tak zwany pieprz ziołowy. Jednak warto czytać etykietę, bo pieprz ziołowy jest mieszanką przypraw, która może różnić się składem w zależności od producenta. Zachęcamy do stworzenia własnej przyprawy do zupy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie