Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1749 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Do kiedy zrywać pomidory gruntowe? Nawet zielone dojrzeją po zbiorze
Po krzaczkach pomidorów wyraźnie widać, że mamy już jesień, a rośliny kończą okres wegetacji. Liście brązowieją, łodygi powoli zasychają, nawet podlewane. Kiedy...
Do kiedy trzeba złożyć oświadczenie lub rejestr do ARiMR?
Instytucje rolnicze przypominają producentom rolnym, że niebawem trzeba będzie dostarczyć rejestr wypasu lub oświadczenie do biur Agencji Restrukturyzacji i...
Mogę zostać w KRUS, jeśli zaczynam pozarolniczą działalność? Ważna kwota graniczna
Pozarolnicza działalność gospodarcza to sposób na poprawę domowego budżetu, zróżnicowanie źródeł dochodów, czasem również samej pracy, ponieważ taka działalność...
Trwa pomoc dla poszkodowanych rolników. Można dostać 5 tys. zł do hektara
Na terenie województwa małopolskiego gwałtowna pogoda pod koniec sierpnia spowodowała duże szkody w gospodarstwach sadowniczych. – Natychmiast zarządziłem...
Syndrom Boryny z „Chłopów” nie tylko na ekranach kin. Problem aktualny do dziś
Niebawem na kinowe ekrany trafią „Chłopi”, nowy film w postaci animacji malarskiej. Opowieść o dawnych relacjach i problemach? Niekoniecznie dawnych. Po latach...
Tak rozpoznasz, że kapusta dojrzała. Pilnuj terminu zbioru
Jedno z ulubionych warzyw późnych odmian szykuje się do zbioru. Podpowiadamy, kiedy zebrać z gruntu kapustę, podstawę bigosów, surówek czy gołąbków. Po liściach...
Chcesz suszyć grzyby? Możesz źle je kroić! Poznaj sprawdzone sposoby
Sezon na grzyby w polskich lasach trwa, choć z powodu suszy nie jest zbyt obfity. Uzyskane zbiory chcemy przechować. Suszenie grzybów jest możliwe co najmniej...
Siewnik 3 lub 6-metrowy do kupienia od zaraz. Ceny nowych i używanych sprzętów
Jeśli korzystamy z usług rolniczych, to siew zbóż kosztuje ok. 200-300 zł za hektar. Przy dużym areale wychodzi spory koszt. To może jednak zakup własnego...
ARiMR zaczęła wypłacać kolejne pieniądze dla rolników
Hodowcy trzody chlewnej doczekali się pomocy do świń w 2023 roku. Najpierw Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w tej sprawie. Potem pod koniec lipca na pomoc...
Dla zdrowia cenna niczym złoto. Trwa sezon na aronię. Ile kosztuje prosto z krzaka?
Ile kosztuje aronia, dereń i jeżyna? Warte są wiele, choć dużo wydawać nie będzie trzeba. Aronia jest wychwalana za właściwości antyoksydacyjne, zawartość...