Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
978 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Wypróbuj jedzenie, które wyznacza trendy
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie...
Jak zamarynować karkówkę na grilla? Wypróbuj najlepszy przepis
Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Jej pyszny smak to zasługa wyrazistej marynaty z ketchupu, ostrej musztardy i aromatycznych przypraw....
Pomysł na sałatkę z awokado. Sprawdź przepis na lekki przysmak
Obłędnie smaczna sałatka z awokado z dodatkiem kopru włoskiego, pomarańczy i grejpfruta to znakomite przekąska na zdrową kolację lub niecodzienny podwieczorek....
Fenomenalna sałatka na imprezę. Sekret smaku tkwi w obłędnym sosie
Mam dla ciebie prosty przepis na pyszną sałatka z kurczakiem i makaronem oraz wyrazistym sosem curry. To wyśmienite połączenie chrupiących, słonych i lekko...
Puszyste muffiny z czekoladą. Zrobisz je w 30 minut, a znikną jeszcze szybciej
Domowe muffiny z czekoladą to pomysł na niemal ekspresowy przysmak na podwieczorek. Wystarczy wymieszać składniki w 5 minut, wypełnić ciastem papilotki i upiec...
Kremowe tagliatelle z kurczakiem. Wyśmienity obiad dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na szybki obiad we włoskim stylu? Proponujemy tagliatelle z kurczakiem w kremowym sosie śmietankowym. To danie smakuje obłędnie doprawione...
Zapiekanka z resztek wędlin. Przepis na poświąteczny obiad
Najczęściej po świętach w lodówce zostaje niedojedzone kawałki wędlin, kiełbasy lub pasztetu. Właśnie wtedy przygotowuję szybką zapiekankę z makaronem. Do...
Ekspresowa domowa sałatka. Prosty przepis na smaczne danie
Domowa sałatka to punkt obowiązkowy nie tylko na święta. Polecamy przepis na jej błyskawiczną wersję. Zrób sałatę z pieczarkami i jajkiem. Jest prosta do...
Schab po cygańsku to danie pełne smaku i aromatu. Polubią go nie tylko fani mięsa
Schab po cygańsku to rozgrzewające i sycące danie z patelni, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla całej...
Idealny makaron w maślanym sosie. Poznaj przepis na fettucine Alfredo. Smak powala!
Szukasz pomysłu na włoskie danie z makaronem? Proponujemy proste w przygotowaniu fettucine Alfredo. Wystarczy mieć trzy podstawowe składniki, czyli długi i...