Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
511 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Wyjątkowe ciasto Pychotka. Przepis na znakomite ciasto pani Walewska
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne kruche ciasto z bezą i...
Idealnie soczyste mielone? Sekretem jest jeden lubiany składnik
Masz ochotę na kotlety mielone na obiad? Podpowiadam niezawodny przepis na takie danie. Proponuję przygotować je z mięsa indyka. Kotlety będą delikatne,...
Surówka z ogórków kiszonych. Pyszny i tani dodatek do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych to wyśmienity dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do kotletów schabowych, mielonych, jak i pieczeni. Jest szybka i łatwa do...
Małpi chlebek to hit na śniadanie! Zobacz przepis na cynamonowe bułeczki
Małpi chlebek to pyszny wypiek pachnący cynamonem i karmelem. Powstaje on z kulek ciasta oblanych syropem. Po upieczeniu tworzą one bułeczki do odrywania...
Najlepsza przekąska ze śledzia. Poznaj przepis na rolmopsy
Szukasz pomysłu na przekąskę, która zachwyci twoich gości? Przygotuj rewelacyjne rolmopsy. To zwijane filety śledziowe z pysznymi dodatkami, w wyrazistej...
Pyszny chlebek bananowy na podwieczorek. Prosty przepis na domowe ciasto
Chlebek bananowy to przebój kuchni zero waste, czyli takiej, w której nic się nie zmarnuje. Ten pyszny i prosty w wykonaniu słodki wypiek idealnie sprawdzi się...
Tanie i smaczne jajka w sosie wiosennym. Wielkanocna przekąska łatwa w przygotowaniu
Na Wielkanoc 2024 warto przygotować szybkie, smaczne i sprawdzone przekąski, które zachwycą gości. Proponuję przepis na jajka w wiosennym sosie. To pyszna i...
Zupa gyros z kurczakiem i warzywami. Idealna dla fanów dobrze przyprawionego mięsa
Lubisz potrawę gyros? Jeśli tak to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Zupa gyros z kurczakiem to aromatyczna, sycąca potrawa, która dzięki...
Rarytas z czasów PRL. Przepis na hitowy blok czekoladowy z mlekiem w proszku
Blok czekoladowy, zwany również blokiem kryzysowym, dziś nieco zapomniany, cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL. Masa z kakao i mleka w proszku...
Niezawodne jajka w sosie musztardowym. Tym zajadaliśmy się w PRL
Masz ochotę na tani i szybki do przygotowania obiad bez mięsa? Proponuję pyszne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. To popularna w czasach PRL potrawa,...