Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna - sprawdzony przepis. Zobacz, jak zrobić prostą babkę na Wielkanoc 2024

OPRAC.:
Mateusz Mazur
Mateusz Mazur
Babka wielkanocna - sprawdzony przepis. Zobacz, jak zrobić prostą babkę na Wielkanoc 2024.
Babka wielkanocna - sprawdzony przepis. Zobacz, jak zrobić prostą babkę na Wielkanoc 2024. Pixabay
Babka wielkanocna - sprawdzony przepis. To jedno z najpopularniejszych i najbardziej sprawdzonych ciast na Wielkanoc. Obok mazurka, to właśnie babka gości niezwykle często na naszych stołach. Jak ją przyrządzić? Okazuje się, że przygotowanie babki na Wielkanoc nie jest trudne. Zobacz sprawdzony i prosty przepis na babkę wielkanocną.

Baba wielkanocna, dla innych babka łaciata, cytrynowa czy kakaowa, jeśli do ciasta lub jego części dodamy kakao albo inne dodatki. To specjał dobrze znany na naszych stołach. Ich szeroki wybór i coraz wymyślniejsze wersje można kupić w cukierniach czy marketach, ale prawdziwa satysfakcja pojawia się, kiedy przygotujemy swoją własną babę wielkanocną!

Babka wielkanocna - prosty przepis

Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga dużo czasu. Potrzebujemy tylko kilku składników. Zobaczcie sprawdzony przepis.

Babka wielkanocna - składniki

  • 250 gramów masła
  • 5 jajek
  • 220 gramów cukru
  • 320 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 gramów cukru waniliowego
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 gramów mlecznej czekolady

Babka wielkanocna - przygotowanie

  • Krok pierwszy - masło roztapiamy w mniejszym garnku i odstawiamy, aby przestygło.
  • Krok drugi - jajka wyciągamy z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy biało od żółtek. Co żółtek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
  • Krok trzeci - Żółtka i cukier miksujemy, aż otrzymamy puszystą masę. Najlepiej to zrobić mikserem z wysokimi obrotami przez około 3 minuty.
  • Krok czwarty - Do osobnej miski wlewamy białka i miksujemy je ze szczyptą soli.
  • Krok piąty - Dwie cytryny musimy sparzyć wrzątkiem i następnie odstawić do ostygnięcia. Następnie ścieramy z nich skórkę tarką z najmniejszymi oczkami. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do masy z jajek i cukru. Dodajemy mąkę, masło, które nam wcześniej przestygło oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy potartą skórkę cytryn i wszystko razem miksujemy.
  • Krok szósty - Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
  • Krok siódmy - Część ciasta (mniej więcej 1/4) odlewamy do osobnej miski. Dodajemy roztopioną czekoladę i łyżeczkę kakao. Wszystko razem mieszamy.
  • Krok ósmy - Większą część ciasta przekładamy do formy na babkę. Można ją wysmarować masłem.
  • Krok dziewiąty - Na górę równomiernie nakładamy masę czekoladową. Całość wkładamy do piekarnika na około trzy kwadranse. Temperatura powinna wynosić 175-180 stopni. Po tym czasie wykładamy babkę do ostygnięcia. Gdy już ostygnie wyciągamy z formy i dekorujemy (lukrem, polewą czekoladową, waniliową itp.).
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska