Bartosz Wicherek będzie reprezentował Polskę podczas EuroSkills 2020 w konkurencji gotowanie

Materiał informacyjny Zaktualizowano 
Konkurs kulinarny WorldSkills Poland rozstrzygnięty. Znamy reprezentanta Polski na EuroSkills 2020 w Grazu.

30 września podczas międzynarodowych targów wyrobów spożywczych Polagra Food w Poznaniu odbył się finał konkursu kulinarnego WorldSkills Poland. Podczas finału młodzi kucharze przez ściśle określony czas gotowali. Pod fachowym okiem międzynarodowego jury pokazywali na co ich stać. Wszystko po to, by trafić do Europejskiego konkursu umiejętności zawodowych dla młodzieży EuroSkills.

W poniedziałek dziesięciu młodych kucharzy (między 18, a 21 rokiem życia) walczyło o miejsce w drużynie reprezentującej Polskę na EuroSkills, który odbędzie się za rok w Austrii. Zadaniem konkursowym podczas finału konkursu było wykonanie od podstaw przekąski ciepłej i dania głównego oraz zadania dodatkowego sprawdzającego podstawowe umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej. Oprócz umiejętności kulinarnych, od uczestników wymagano też biegłego posługiwania się językiem angielskim.
Po upływie 1,5 godziny zawodnicy musieli wydać pięć porcji przystawki. Następnie trzeba było wykonać zadanie techniczne, które polegało na pokrojeniu ziemniaka w kostkę i zapałkę. Po 3 godzinach uczestnicy przedstawiali jurorom swoją wersję dania głównego, którego kluczowym składnikiem był pstrąg z Zielenicy. Zaserwować mieli 5 porcji tej potrawy. Co ważne, w czasie 3 godzin trzeba było także posprzątać i opuścić stanowisko. To również zostało oceniane przez jurorów. Maksymalnie sędziowie mogli przydzielić uczestnikowi 190 punktów. 100 z nich to punkty za smak, 60 punktów za technikę i 30 za pokrojenie warzyw. Za każdą minutę opóźnienia odejmowano im jeden punkt. O punktualność dbała przewodnicząca jurorów – Iwona Niemczewska.
- Zwracamy uwagę na smak, strukturę, na sosy. Również patrzymy na to, kto i jak pracuje. Ten konkurs jest bardzo specyficzny. Ważna jest osobowość i w jaki sposób pracuje młody zawodnik. Czy ma on prawidłowe „skillsy”, jak sama nazwa konkursu wskazuje. Czy czysto pracuje i sprząta po sobie. Terminowość to bardzo ważna składowa oceny, a w kuchni zawsze pracujemy pod presją – tutaj również zawodnicy mają ograniczony czas na przygotowanie dania – mówi Iwona Niemczewska, juror WorldSkills Poland.

W jury zasiedli też znawcy sztuki kulinarnej z zagranicy Antti Porna z Finlandii, Sean Owens z Wielkiej Brytanii, Evgeniy Irishkin z Rosji i Zoltan Kis z Węgier. Tak więc uczestnicy mieli okazję przedstawiać swoje dania zarówno w języku polskim, jak i angielskim.
Podczas konkursu sprawdzano umiejętności zawodowe i język angielski. Brana była pod uwagę też osobowość młodego zawodowca. Kształt krajowego finału jest bardzo zbliżony do międzynarodowego. Różnica polega na tym, że zawodnicy pracują krócej i wykonują mniej zadań. Na poziomie europejskim rywalizacja trwa aż trzy dni.

Zwycięzca, po roku szkoleń i przygotowań, dołączy do drużyny WorldSkills Poland i będzie reprezentował Polskę podczas kolejnej edycji konkursu EuroSkills w konkurencji gotowanie. Przypomnijmy, że na WorldSkills 2019 w Kazaniu Polakom udało się zdobyć srebrny medal. Jego zdobywcą jest Maciej Pisarek, 22-letni absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej w Gorzowie Wielkopolskim. Maciej wcześniej zdobył medal doskonałości Euroskills 2018 w Budapeszcie.

Paweł Salamon, który był liderem zespołu oraz trenerem Macieja Pisarka podczas reprezentacji Polski na WorldSkills Kazań 2019 uważa, że takie konkursy są bardzo ważnym etapem w karierze młodego zawodowca.

- Już teraz młodzi ludzie podczas krajowej eliminacji, oceniani są przez międzynarodowe jury. Są to bardzo doświadczeni eksperci, którzy od wielu lat oceniają zawodników podczas konkursów EuroSkills i WorldSkills w konkurencji gotowanie. My, jako trenerzy otwieramy im drzwi, a klucze – posiadają oni– mówi Paweł Salamon.

WorldSkills Poland to konkurs kulinarny pod patronatem Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji oraz WorldSkills Poland. Wybierany jest najlepszy młody zawodowiec, który będzie reprezentował kraj w przyszłym roku na mistrzostwach EuroSkills w Austrii w 2020 roku.
- Przygotowujemy się do konkursu europejskiego. Chcemy tam wystąpić w piętnastu konkurencjach. Bierzemy udział w tym konkursie dopiero od dwóch lat. Jego historia sięga 1950 roku. Uczestniczy w nim obecnie 80 krajów. Nam, jako Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, kilka lat temu udało się przekonać władze edukacyjne państwa, by Polska też przystąpiła do tego międzynarodowego konkursu. Tak naprawdę stawiamy w nim pierwsze kroki. Maciej, który dzisiaj jest jednym z jurorów dał nam dobry start - mówi dr Paweł Poszytek, dyrektor generalny Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji.

Laureatów WorldSkills Poland 2019 przedstawili podczas uroczystej gali. Kinga Piotrowska z Gdańska zajęła trzecie miejsce, Krystian Sak z Trębaczewa okazał się na drugim. Najlepiej jury oceniło Bartosza Wicherka - Absolwenta Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. To na niego teraz czeka rok przygotowań i uczestnictwo w EuroSkills 2020 w austriackim Grazu.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3