MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bezbłędne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Zrobisz je jedną ręką, bez miksera. Idealny deser na lato. Prosty przepis na szybkie ciasto do kawy

Karolina Głogowska
Ciasto jogurtowe ze śliwkami rozpływa się w ustach
Ciasto jogurtowe ze śliwkami rozpływa się w ustach 123rf/olbann/zdjęcie ilustracyjne
Lekkie, delikatne jak chmurka i puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami to pyszny deser na lato. Składniki na ten wypiek wymieszasz jedną ręką, bez miksera. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie, trudno doczekać się aż wystygnie. Ten deser na pewno zostanie zjedzony od razu.

W skrócie:

Masz ochotę na proste i pyszne ciasto? Proponuję pyszny wypiek, który latem robię właściwie co tydzień. To wyśmienite ciasto jogurtowe ze śliwkami. Robi się je tak łatwo, że nie potrzeba nawet miksera. Wszystkie składniki wymieszasz jedną ręką. Podczas pieczenia w całym domu roznosi się cudowny zapach. Ciasto jogurtowe wychodzi puszyste, lekkie, delikatne i doskonale smakuje ze słodkimi śliwkami. Po upieczeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem. Będzie idealne do kawy czy na deser.

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami – przepis na oleju

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 40 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g śliwek,

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • 200 g mąki,

  • szklanka cukru,

  • 3 jajka,

  • łyżka cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • pół szklanki oleju roślinnego,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić najprostsze ciasto jogurtowe ze śliwkami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Śliwki umyłam, przekroiłam i wyjęłam pestki. Zostawiłam owoce na sitku, żeby odciekły.

  3. W dużej misce przesiałam mąkę, dodałam cukier zwykły, wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszałam.

  4. W osobnej misce wymieszałam rózgą jogurt, jaja i olej.

  5. Mokre składniki dodałam do suchych i dokładnie wymieszałam rózgą.

  6. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam na nią ciasto i wyłożyłam równo śliwki.

  7. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 40 minut. Sprawdzałam patyczkiem, czy jest suche w środku.

  8. Po upieczeniu, wystawiłam ciasto do ostygnięcia, a na koniec posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska