reklama

Bigos wigilijny Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Jadłonomii. Najlepszy bigos wigilijny - przepisy [10.12.2019]

mzZaktualizowano 
Każda gospodyni ma swój przepis na bigos. Poznaj przepis Magdy Gessler i Ewy Wachowicz na bigos. Anna Kaczmarz
Bigos wigilijny Magdy Gessler czy bigos wigilijny Ewy Wachowicz, a może bigos wigilijny Jadłonomii - jaki przepis jest najlepszy? Na bigos wigilijny przepis każdy może mieć inny, najważniejsze, by smakował. Poznaj sprawdzone przepisy na bigos według Magdy Gessler, Ewy Wachowicz oraz wegetariański bigos autorstwa Jadłonomii.

Bigos wigilijny

Przepisów na bigos istnieje chyba tyle, ile jest gospodyń domowych. Każdy robi go trochę inaczej, z różnych rodzajów mięs i kapusty, z innymi dodatkami. Jedno jest jednak pewne: bigos to nieodłączny element świąt. W wielu domach na pewno nie zabraknie bigosu na Wigilię na świątecznym stole. W niektórych domach niekoniecznie bigos pojawi się jednak w Wigilię. Bowiem pomimo zniesienia obowiązkowego postu wigilijnego, wiele rodzin cały czas podtrzymuje tradycję i nie podaje mięsnych potraw w Wigilię. Na wieczerzę można więc przygotować bigos wegetariański, czyli bez mięsa, a tradycyjnym bigosem zajadać się dopiero w Boże Narodzenie.

Zobacz także przepisy Darii Ładochy na dania z kapusty - idealne na Wigilię

Bigos wigilijny: przepis

Jaki jest najlepszy przepis na bigos wigilijny czy tradycyjny bigos? Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Dużą popularnością cieszą się na przykład przepisy na bigos wigilijny Magdy Gessler (na bigos tradycyjny oraz tzw. bigos wigilijny - kapustę z grzybami). Wiele gospodyń korzysta także z przepisu na bigos Ewy Wachowicz. Ostatnio coraz popularniejszy staje się także przepis na bigos wegetariański, czyli bez mięsa. Bardzo popularny przepis na taki bigos jest autorstwa Jadłonomii - idealnie nadaje się na bigos wigilijny.

A jak wygląda Wasz przepis na bigos wigilijny? Jeśli nie macie swojego sprawdzonego, ulubionego przepisu na bigos na Wigilię, sprawdźcie najpopularniejsze przepisy na bigos wigilijny.

Pamiętajmy, że ważny jest sposób podania bigosu. Bigos wigilijny może wyglądać nieapetycznie, jeśli podamy go na stół bez wcześniejszego przemyśleni
Pamiętajmy, że ważny jest sposób podania bigosu. Bigos wigilijny może wyglądać nieapetycznie, jeśli podamy go na stół bez wcześniejszego przemyślenia. Andrzej Zgiet

Bigos wigilijny Magdy Gessler

Przepis na bigos Magda Gessler umieściła na swoim profilu na Facebooku, dlatego publikujemy go w całości, dokładnie tak, jak opisała go restauratorka. Pełen wpis z facebooka znajdziecie poniżej. Smacznego!

Bigos Magdy Gessler
Bigos... bigos... Oto obiecany przepis!

Na 3/4 iości kapusty kiszonej potrzebujemy 1/4 kapusty zwykłej, niekiszonej, białej, naszej ulubionej. Taką surową kapustę trzeba poszatkować, po czym podsypać solą i kminkiem. Dodać cebulę, wymieszać, zostawić na dwie godziny, żeby zmiękła, po czym odcisnąć z niej sok. Kapusty kiszonej nie warto przelewać - lubię, gdy bigos jest kwaśny i prawdziwy. Dobrą kapustę kiszoną poznacie nie tylko po zapachu ale i po kolorze. Jeśli jest biała lub sina, wtedy macie pewność, że do jej zakwaszania dodano coś więcej niż sól, np. ocet. Prawdziwa kiszona kapusta jest żółtawa i pachnie tak, że nie można się pomylić.

Podstawą bigosu jest kapusta, ale nie mniej ważne jest mięso, które do niego dodamy. Ilość mięsa zależy od Was i od tego, co akurat macie pod ręką. Ja zdecydowanie wolę, żeby w bigosie było więcej kapusty niż mięsa, ale Wasze preferencje mogą być odmienne. Pamiętajcie tylko, żeby surowe kawałki mięsa uprzednio obsmażyć i podgotować. Surowe mięso dodane do kiszonej kapusty nie zmięknie, choćbyście bigos gotowali przez tydzień. Kwas z kapusty skutecznie temu zapobiegnie. Znakomicie sprawdzą się w bigosie resztki z niedzielnej pieczeni albo skrawki gotowanego mięsa. Dla mnie najlepszym bigosem jest ten oparty na dziczyźnie, ale przecież nie ma problemu z dodaniem do niego pieczeni wołowej czy wieprzowej. Gorzej z drobiem, choć nie widziałam jeszcze nikogo, kto narzekałby na bigos z czerwonym mięsem z kaczki... ;)

Bigosu gotowanie czas zacząć. W pierwszej kolejności obsmażamy wędzony dymem boczek, potem w wytopionym z boczku tłuszczu szklimy cebulę. Na kilogram bigosu potrzebować będziemy dwie duże cebule. Na tym samym tłuszczu obsmażamy surowe mięso, jeśli takiego chcemy użyć, przed jego obgotowaniem lub upieczeniem. Osobno obgotowujemy suszone prawdziwki - wystarczy 100 g na kilogram potrawy, choć jeśli ktoś lubi więcej, to dlaczego nie? Garnek, w którym będziemy gotować bigos, porządnie smarujemy słoninką, która zapobiegnie przypalaniu się słodyczy z wędzonych śliwek. Wkładamy do garnka zmieszane kapusty, boczek, grzyby i śliwki i gotujemy przez cały dzień na bardzo wolnym ogniu. Przed włożeniem mięsa dodajemy jeszcze czerwone wytrawne wino - wystarczy jedna szklanka. Doprawiamy jałowcem, liściem laurowym i zielem angielskim. Młotkowany pieprz będzie bardzo ważny ale... potem, bo dodany zbyt wcześnie sprawi, że bigos będzie piekielnie pikantny, a ma być tylko trochę ostry :)) Teraz mięso i... kolejny dzień gotowania :) Dopiero pod koniec gotowania dodajemy do potrawy pokrojone i obsmażone kiełbasy, bo jeśli dodamy je wcześniej, to się nam w bigosie rozpuszczą i znikną... Bigos musi być też lekko tłusty, nie może być suchy, bo zabraknie mu smaku. Warto zatem dodać do niego łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. W ostatnim dniu gotowania jest również czas na dodanie młotkowanego pieprzu.

Nie wolno dodawać pomidorów, koncentratów pomidorowych i innych pomidorowych przetworów. W polskim bigosie pomidorów nie ma, bo są w nim zupełnie niepotrzebne. Kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, wino i przyprawy. To te produkty tworzą polski bigos, znany i ceniony na świecie od wieków. Ciemny, brązowy, najlepszy - taki, jak w Słupsku :D Jego tajemnicą, poza najlepszymi składnikami, jest długie i wolne gotowanie (przynajmniej trzy dni) i przemrożenie. Jeśli zamierzacie zrobić bigosu więcej i zostawić na później, wtedy po dwudniowym gotowaniu zamrażacie go i na dzień przed podaniem znów gotujecie i mieszacie na wolnym ogniu.

Cały wpis z przepisem na bigos Magda Gessler umieściła na swoim Facebooku:

Bigos wigilijny Magdy Gessler - kapusta z grzybami Magdy Gessler

Dla tych, którzy chcą uszanować wigilijną tradycje i nie stawiać na stole w ten dzień mięsnych potraw, mamy alternatywę. Bardzo popularny jest przepis na tzw. bigos wigilijny, czyli kapustę z grzybami według Magdy Gessler. Jak się przyrządza to danie?

Magda Gessler proponuje użyć następujące składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
  • 1 jabłko Złota Reneta
  • 4 pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Na patelni obsmażyć pokrojoną kapustę oraz ugotowane grzyby
  • Cebulę w całości obsmażyć w garnku
  • Pokrojone jabłko, kminek oraz całą pigwę i obsmażoną cebulę dodać do kapusty i dusić pod przykryciem
  • Po kilki minutach doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie kminkiem
  • Dusić przez 40 minut na najmniejszym ogniu, odstawić na 3 godziny i znowu dusić. I tak dwa do trzech dni.

Cały przepis znajdziecie na www.beszamel.se.pl.

Przepis na bigos wigilijny: bigos wegetariański Jadłonomia

Jaki jest przepis na bigos wegetariański według Jadłonomii? Do przygotowania bigosu wegetariańskiego (idealnego na Wigilię) potrzebne są następujące składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • jedno kwaśne jabłko
  • jedna cebula
  • 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 gram suszonych grzybów
  • 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • olej

Oraz przyprawy:

  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

Jak przygotować bigos wegetariański? Szczegóły na popularnym blogu: jadlonomia.com >>> TUTAJ <<<

Bigos wigilijny Ewy Wachowicz

Bardzo popularny jest także przepis na bigos Ewy Wachowicz. Jakich składników potrzeba, by go przygotować?

  • 750 g - kiszonej kapusty
  • 750 g - białej kapusty
  • 2 - cebule
  • 1 - golonka
  • 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin
  • 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
  • 100 g - suszonych grzybów
  • 3 - liście laurowe
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • 1 l - rosołu
  • 2 łyżki - oliwy
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować bigos według przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku? Cały przepis znajdziecie na stronie: ewawachowicz.pl >>> TUTAJ <<<

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
10 grudnia, 13:07, Paulina:

Zacznijmy od tego, że zgodnie z POLSKĄ tradycją w Wigilię wykluczone są potrawy mięsne, a więc odpada bigos no chyba, że obie panie promują Wieczerzę Wigilijną w wersji tęczowej, a to wówczas można podać mięso i przełamać się makaronem.

Ha ha ha, w punkt!

P
Paulina

Zacznijmy od tego, że zgodnie z POLSKĄ tradycją w Wigilię wykluczone są potrawy mięsne, a więc odpada bigos no chyba, że obie panie promują Wieczerzę Wigilijną w wersji tęczowej, a to wówczas można podać mięso i przełamać się makaronem.

G
Gość
5 grudnia, 22:07, jaskolka:

Śliwki w bigosie??? Never!!! Psują smak dania które z dzieciństwa pamiętam.Suszone grzyby jak najbardziej i wędlina krojona w kostki.

Zawsze dodaje śliwki do bigosu i jest pyszny!

j
jaskolka

Śliwki w bigosie??? Never!!! Psują smak dania które z dzieciństwa pamiętam.Suszone grzyby jak najbardziej i wędlina krojona w kostki.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3