Ceny żywności: jak bardzo wzrosły? O ile jeszcze może zdrożeć żywność? Co ma wpływ na wzrost cen żywności? Zobacz, jakie są prognozy
CHLEB, MAKARON, MĄKA
W ciągu ostatnich dwóch lat cena chleba i bułek wzrosła w Polsce średnio o 15 procent. O 10-20 procent może zdrożeć pieczywo, ale w ciągu… najbliższych tygodni, a nawet dni. Oznacza to, że za mały bochenek zwykle chleba trzeba będzie zapłacić o 50-80 groszy więcej niż teraz.
Tym bardziej, że piekarnie mają małe zapasy mąki, podobnie jak młyny. Natomiast hurtowe ceny wzrosły.
Zdrożała na przykład mąka makaronowa – z 2900 zł do 1300 złotych za tonę (pod koniec kwietnia), a pszenica z 750 do 940 zł (też pod koniec kwietnia), co bez wątpienia w handlu detalicznym przełoży się na ceny makaronów, mąki i kaszy, tym bardziej, że popyt na nie na rynkach europejskich wzrósł po wybuchu pandemii koronawirusa.
Zobacz na kolejnych slajdach