Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chojnice Są na giełdzie, budują supernowoczesną halę, by rozwijać zakład

MARIA EICHLER
Kazimierz Kustra na tle nowej hali
Kazimierz Kustra na tle nowej hali Aleksander Knitter
Jak rybki, to od Lisnera albo od Graala. Ale nie tylko miejscowi wiedzą, że w Chojnicach jest trzecia przetwórcza potęga w tej branży.

Firma Seko ma swoją siedzibę w przemysłowej części miasta, a markę zdobyła nie tylko w Polsce, także za granicą. Zakład Kazimierza Kustry istnieje już w mieście dziesięć lat i jak przyznaje sam właściciel, klimat dla inwestycji jest tu sprzyjający. Jest tak dobrze, że stary zakład już nie wystarcza, więc trzeba było pomyśleć o zwiększeniu produkcyjnych możliwości. Stąd pomysł na nową halę, która powstanie za 36 mln zł. Finansowanie to 11 mln zł z Unii Europejskiej, 15 mln zł kredytu i środki własne.
Teraz pracuje tu 610 ludzi, ale zatrudnienie na pewno się zwiększy. Oddanie nowej hali przewidziane jest pod koniec listopada. - To będzie najbardziej nowoczesna fabryka w Polsce - zapewnia Kazimierz Kustra i trudno mu nie wierzyć, gdy się zwiedza kolejne pomieszczenia nowej hali, gdzie będą zastosowane najnowsze zdobycze techniki wymyślone w Skandynawii, Holandii czy Niemiec.
Podobno wszystkie rozwiązania funkcjonalne są dziełem projektanta Jana Belzerowskiego i nie dorównują im te, które wymyślono wcześniej na Zachodzie. W efekcie powstanie jeden z największych zakładów w Polsce. A takiej hali - o powierzchni 2 tys. 800 m kw. nie będzie gdzie indziej. Będzie tu pracować 400- 450 osób.

- Prawie wszystko zautomatyzowane, dostosowane do potrzeb ergonomii - chwalą Dariusz Zmija, dyrektor ds. technicznych, i Damian Skwierawski, główny mechanik. W części socjalnej dla pracowników będzie oczywiście obowiązywał reżim sanitarny i trudno będzie złamać panujące tutaj przepisy, bo po prostu nie wejdzie się do hali...

- Bierzemy połowę śledzia z Bałtyku - mówi Kustra. - Mamy trzysta pozycji w asortymencie, siedem procent naszej produkcji idzie na eksport.

Jak podkreśla, zaletą regionu jest także to, że każda kobieta ma tutaj smak i dryg do potraw. - Potrafią dosmakować i przyrządzić ryby - mówi. - Wiedzą, że mogą liczyć u mnie na stabilną pracę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska