Ciasto na pierogi: jak je zrobić? Prosty przepis na pierogi z soczewicą. Ten farsz cię zachwyci

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pierogi z soczewicą gotowe. Smacznego! Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak je zrobić.
Pierogi z soczewicą gotowe. Smacznego! Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak je zrobić. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Jak zrobić ciasto na pierogi? Mamy dla ciebie prosty i sprawdzony przepis. Proponujemy też oryginalny farsz - z soczewicą i podsmażoną cebulką. To pyszne wegetariańskie danie warto przygotować na obiad. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a z naszym przepisem i dokładnymi wskazówkami krok po kroku z pewnością udadzą się i zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić ciasto na pierogi i jak przygotować farsz. Wypróbuj nasz wege przepis.

W skrócie

Farsz do pierogów: soczewica - alternatywa dla mięsa

W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Warzywo to może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, a w połączeniu z produktami zbożowymi (mąką) może być podstawą pełnowartościowego posiłku.

- Dobrym sposobem na zwiększenie wartości biologicznej białka w posiłku, w skład którego wchodzą rośliny strączkowe, jest łączenie ich z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą, ponieważ białka obecne w tych produktach dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co w rezultacie znacznie zwiększa wykorzystanie spożytego białka - czytamy w opracowaniu Czy wiesz ile potrzebujesz białka? Instytutu Żywności i Żywienia

Warzywa strączkowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najważniejsze z nich to:

  • groch
  • soczewica
  • ciecierzyca
  • fasola
  • bób

Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi z soczewicą:

Przepis na pierogi z farszem z soczewicy

(porcja na ok. 60 pierogów, czas przygotowania: 1 godzina)

Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką
Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej

  • 300 ml gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

    farsz:

  • 400 g soczewicy zielonej

  • 3 średnie cebule

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia i gotowania

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Berlinger Haus

BerlingerHaus Zestaw Noży 6el Emerald (BH2511)

200,37 zł99,00 zł-51%
miejsce #2

Tefal

Tefal Trzepaczka K1291714

74,00 zł39,99 zł-46%
miejsce #3

Florina

Florina Łopatka Silikonowa Anide

15,90 zł8,81 zł-45%
miejsce #4

Victorinox

Victorinox nóż do warzyw 6.7832

31,00 zł18,00 zł-42%
miejsce #6

Tescoma

Tescoma penseta space line 638045

35,90 zł31,90 zł-11%
miejsce #7

Gefu

Gefu Termometr do piekarnika G-21870

109,00 zł98,10 zł-10%
miejsce #8

Tescoma

Tescoma President (63872800)

129,00 zł116,10 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Jak zrobić ciasto na pierogi?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę.
  2. Dodaj szczyptę soli i olej
  3. Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża.
  4. Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.
  5. Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.
  6. Odstaw ciasto na ok. 20 min pod przykryciem, by gluten zaczął "pracować".

Jak zrobić pierogi z soczewicą?

  1. Zacznij od przygotowania farszu z soczewicy.
  2. Soczewicę wypłucz w wodzie, zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 15 min. Odcedź
  3. Obierz trzy cebule i drobno posiekaj
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę.
  5. Gdy cebula się zrumieni wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i podsmaż całość przez minutę.
  6. Następnie przepuść soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach lub użyj blendera.
  7. Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
  8. Gdy farsz jest gotowy, możesz przystąpić do lepienia pierogów.
  9. Rozwałkuj porcję ciasta na grubość ok. 2-3 mm.
  10. Wycinaj kółka np. za pomocą szklanki.
  11. Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu i zlep dokładnie brzegi ciasta.
  12. Zlepione pierogi kładź na tacce lub desce posypanej odrobiną mąki - pierogi nie mogą się przyklejać
  13. Przygotuj tak wszystkie pierogi. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
  14. Zagotuj wodę w dużym garnku, z łyżką soli i łyżką oleju.
  15. Gotuj pierogi porcjami, przez ok. 3 min. od wypłynięcia.
  16. Gotowe pierogi możesz podawać same lub z podsmażoną cebulką. Smacznego!
Pierogi z soczewicą gotowe. Smacznego! Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak je zrobić.

Ciasto na pierogi: jak je zrobić? Prosty przepis na pierogi ...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Ciasto na pierogi: jak je zrobić? Prosty przepis na pierogi z soczewicą. Ten farsz cię zachwyci - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie