Co wykorzystać do budowy obiektu rolniczego?

Materiał informacyjny Blachy Pruszyński

Dachówki, gonty bitumiczne czy blachodachówki – to najpopularniejsze pokrycia dachowe. Jednak jeśli chodzi o obiekty o przeznaczeniu przemysłowym, producenci oferują znacznie prostsze rozwiązania. Ściany i dachy w postaci lekkiej obudowy to teraz codzienność w budownictwie, przede wszystkim halowym. Wszelkie budynki użyteczności publicznej, jak i o przeznaczeniu przemysłowym i rolniczym są wykonywane właśnie w ten sposób.

W polskich wsiach tradycyjne technologie wznoszenia ścian zastąpiono konstrukcją stalową pokrytą lekką obudową w postaci płyt warstwowych. Takie płyty stosuje się u nas już od lat 70. XX w.

Co wykorzystać do budowy obiektu rolniczego?

Rodzaje płyt

Składają się z zewnętrznych warstw konstrukcyjnych, zwanych okładzinami i warstwy izolacyjno-konstrukcyjnej, czyli rdzenia. Warstwy te są ze sobą trwale połączone na całej powierzchni, w sposób zapewniający współpracę statyczną w przenoszeniu obciążeń i w przeciwdziałaniu odkształcania się płyty. Płyty warstwowe dzieli się ze względu na zastosowanie na: ścienne (symetryczne) oraz dachowe o okładzinach niesymetrycznych, np. zewnętrzna okładzina z blach wysokoprofilowanych i wewnętrzna płaska lub niskoprofilowana. Rdzeń może być wykonany z różnych materiałów: sztywnej pianki poliuretanowej typu PUR lub PIR, styropianu lub z wełny mineralnej. Z uwagi na pracę statyczną płyty warstwowe dzielą się na jednoprzęsłowe i wieloprzęsłowe.

Korzyści

Szybki i łatwy montaż to największa zaleta. Ich niewielka masa nie przekracza 40 kg/m2, co oszczędza nam kłopotu z ciężkim sprzętem na budowie. Równie prosty i szybki jest ich demontaż, gdy zaistnieje potrzeba zmian konstrukcyjnych.

Sprawdzone w rolnictwie

Płyty warstwowe stosuje się w budynkach o różnym przeznaczeniu (np. budownictwo rolnicze, hale sportowe) jako ściany osłonowe, wewnętrzne działowe, przekrycia i rzadko jako ściany nośne. Hale magazynowe do przechowywania plonów rolnych to obiekty wymagające dobrania materiałów, które uchronią umieszczone tam towary przed wilgocią i innymi negatywnymi czynnikami. Dlatego do ich budowy wykorzystywane są płyty warstwowe w okładzinach stalowych, które są bardzo wytrzymałe i uniwersalne, ponieważ mają różne rodzaje rdzenia. Najtańsze są te z rdzeniem styropianowym, jednak panele z wypełnieniem w postaci PIR mają lepsze właściwości termoizolacyjne i ogniowe.

Odpowiednie powłoki zabezpieczające

Powłoki organiczne mają za zadanie skutecznie chronić wyrób przed szkodliwym działaniem środowiska oraz uszkodzeniami mechanicznymi. Ponadto sprawiają, że wygląda on estetycznie i atrakcyjnie. Firma Pruszyński Sp. z o.o. aby spełnić wymagania klientów, rozszerzyła swoją bogatą ofertę o nowe powłoki – FARM i FOOD SAFE. Właściwości techniczne powłok oferują doskonałą możliwość produkowania trwałych produktów budowlanych. Ich grubość i skład zostały tak zoptymalizowane, aby zapewniały doskonałą formowalność i odporność na korozję. Powłoki odznaczają się również dobrą odpornością na zarysowania oraz doskonałą trwałością koloru i wyglądu.

Płyta, to nie wszystko

Płyty warstwowe można mocować do konstrukcji nośnej stalowej, żelbetowej i drewnianej. Najpopularniejsze są konstrukcje ze stali – niedrogie, a lekkie i wytrzymałe na wszystkie rodzaje obciążeń. Pozwalają na uzyskanie dużych rozpiętości oraz stosowanie lżejszych fundamentów. Dzięki modułowej budowie są łatwe w transporcie, a także przy montażu i demontażu.

Materiał oryginalny: Co wykorzystać do budowy obiektu rolniczego? - Strefa Agro

Dodaj ogłoszenie