Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te produkty wykańczają wątrobę. Hepatolog mówi, czego nigdy by nie zjadł. Zobacz też, co powinna zawierać regenerująca dieta wątrobowa

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Problemy z wątrobą? Objawy to niestrawność i uczucie przepełnienia. Narząd obciążony przez nadmiar jedzenia, w tym tłuszczu i alkoholu, leki i wszechobecne zanieczyszczenia może dawać o sobie znać. Jak ulżyć wątrobie? Przede wszystkim odstawić produkty, które wskazuje hepatolog. Zobacz też, co specjalista chorób wątroby poleca do jedzenia.
Młoda kobieta trzyma się za brzuch na wysokości wątroby
Które produkty najbardziej szkodzą wątrobie? Zobacz, czego unikać w diecie lub ograniczyć w diecie, by ją wspomóc. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Pawel Kacperek/Getty Images

Spis treści

Choroby wątroby a dieta

Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje niezbędne do życia związki. Problem w tym, że współczesna dieta, styl życia i stosowane leki wcale jej tego nie ułatwiają, a wiele codziennych nawyków prowadzi z biegiem lat do rozwoju chorób wątroby.

Czytaj także: Niepokojące wyniki akcji badań wątroby u Polaków

Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu). Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. Warto zatem ograniczyć obciążające ją produkty i składniki, a także środki farmaceutyczne wydawane bez recepty.

Zobacz w naszej galerii, czego wątroba nie lubi najbardziej.

Dieta wątrobowa. Co jeść na regenerację wątroby?

Wątroba nie lubi przede wszystkim przesady, a więc nienaturalnych proporcji składników nie tylko w nowoczesnej żywności, ale też całym jadłospisie. Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, dieta dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów, którą podaje w swojej nowej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber) obejmuje następujące produkty:

Warzywa (w nieograniczonej ilości):

  • wszystkie, świeże lub mrożone,
  • surowa marchewka.

Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):

  • wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
  • migdały (garść od czasu do czasu).

Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):

  • chleb żytni,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • pieczywo z otrębami (graham).

Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):

  • płatki owsiane,
  • ziemniaki (do 100 g dziennie),
  • ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
  • kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).

Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • groch,
  • bób.

Produkty mleczne:

  • mleko półtłuste,
  • ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
  • jogurt naturalny,
  • sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).

Mięso (ale nie codziennie), m.in.:

  • chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
  • cielęcina,
  • chuda wieprzowina (filet, polędwica),
  • drób (m.in. kurczak, indyk).

Wędliny:

  • szynka surowa lub gotowana, chuda,
  • filet z bekonu.

Ryby i skorupiaki:

  • wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.

Zobacz także: Ten ból oznacza problem z wątrobą. Jeśli się pojawi, nie czekaj

Jajka:

  • 2-3 szt. na tydzień.

Tłuszcze (najlepiej na surowo):

  • masło,
  • margaryna miękka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • śmietana do 15 proc. tłuszczu.

Cukier, słodycze i słodziki:

Napoje:

  • woda gazowana i niegazowana,
  • kawa,
  • herbata,
  • herbatki ziołowe.

Dowiedz się więcej na temat:

Autorem zaleceń jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Te produkty wykańczają wątrobę. Hepatolog mówi, czego nigdy by nie zjadł. Zobacz też, co powinna zawierać regenerująca dieta wątrobowa - Strona Zdrowia

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska