Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

Kierowca citroena wydmuchał aż 2,8 promila! Wcześniej spowodował kolizję

NOWE
Kierowca citroena wydmuchał aż 2,8 promila! Wcześniej spowodował kolizję

Na toruńskiej starówce powstają pierwsze ogródki gastronomiczne

Na toruńskiej starówce powstają pierwsze ogródki gastronomiczne

Polecamy

Łyżwiarze z toru krótkiego i długiego podsumowali udany sezon

Łyżwiarze z toru krótkiego i długiego podsumowali udany sezon

Niebywałe. Pocałował zawodniczkę, grozi mu 2,5 roku więzienia!

O TYM SIĘ MÓWI
Niebywałe. Pocałował zawodniczkę, grozi mu 2,5 roku więzienia!

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na wójta Chocenia

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na wójta Chocenia