E – od 300 do 399 to przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
E 310, E 311, E 312
- występują m.in. w płatkach ziemniaczanych, gumie do żucia
Mogą wywołać reakcje alergiczne
E 320 BHA, E 321 BH
- występują: tłuszcze, frytki, ciastka, ciasta w proszku
W dużych dawkach mogą powodować zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii
E338 - kwas fosforowy
- występowanie: cola, napoje energetyzujące, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowo
- negatywny wpływ na organizm, m.in. odmineralizowuje kości i zęby
E od 400 do 499 to emulgatory, środki spulchniające czy żelujące
E 412 – guma guar
- występuje m.in. w : dżemach, galaretkach, żywności dla niemowląt, suszonych owocach, wyrobach cukierniczych, drażetkach do ssania
- nadmiar może być przyczyną m.in. wzdęć
E 420 – sorbitol
Dodatek możemy znaleźć w takich produktach , jak:
galaretki owocowe, nadzienia cukiernicze, sosy owocowe, soki i kompoty owocowe, wyroby czekoladowe i kakaowe, kremy do smarowania, produkty niskokaloryczne, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z mrożonymi i głęboko mrożonymi, produkty żywnościowe dla niemowląt
Nadużywanie tej substancji może prowadzić do problemów z jelitami.
Grupa 600 - wzmacniacze smaku
E621 - glutaminian sodu
- znajdziemy go w koncentratach spożywczych, zupach i dania w proszku, przyprawach, sosach w proszku, sosach sojowych, wędlinach, konserwach
Nadmierne jego spożywanie może nasilać astmę, wywołać nudności, zawroty głowy, palpitacje serca
E622 glutaminian potasu
Dodawany jest do sosów w proszku, przypraw sypkich, sosu sojowego, koncentratów spożywczych, wędlin, konserw mięsnych, zup i dań typu instant.
Nadmiar może wywołać bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia.
Zastępują cukier
E951 - aspartam
Dodawany jest do coli, jogurtów, płatków śniadaniowych, gum do żucia, produkty typu "light"
Może powodować m.in. bóle głowy, zawroty głowy, bezsenność, problemy z widzeniem, nudności
E 954 sacharyna
Może występować w napojach bezalkoholowych, dżemach, cukierkach, owocach konserwowych, gumach do żucia.
W dużych ilościach może powodować alergie. Zabroniona jest kobietom w ciąży.