Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Delikatne kotlety de volaille. Polecamy prosty przepis na popisowe danie na obiad. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kotlety de volaille z masłem i pietruszką to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kotlety de volaille z masłem i pietruszką to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na delikatny kotlet de volaille, nazywane także devolajem lub kotletem po kijowsku. To pyszne, popisowe danie, które zyskało dużą popularność i często serwowane jest na weselach i innych wyjątkowych uroczystościach. Filet z kurczaka, w chrupiącej panierce, nadziewany jest masłem, które po przekrojeniu apetycznie wypływa na talerz. Przekonaj się, jaki jest smaczny. Zobacz, jak zrobić kotlety de volaille.

W skrócie:

Obiad z kurczaka, którym możesz zaskoczyć gości. Pomysł na popisowe danie

Szukasz pomysłu na obiad, którym mile zaskoczysz swoich gości? Przygotuj popisowe kotlety de volaille. To pyszne drobiowe roladki z masełkiem i pietruszką w środku. Podpowiadam jak je zwinąć i usmażyć, by się nie rozpadły, zachowały wyjątkową soczystość, a po rozkrojeniu pięknie wypłynęło z nich rozpuszczone masełko. Bardzo istotne jest zwinięcie roladek w folię spożywczą i zostawienie w lodówce na około godzinę. Dzięki temu mięso bardziej się złączy.

Ciekawostką jest, że mimo francuskiej nazwy kotletów oznaczającej „z drobiu” powszechnie uważa się, że danie pochodzi z Ukrainy, stąd częsta nazwa kotlety po kijowsku. Metoda panierowania w jajku i bułce tartej została jednak dopracowana przez francuskich kucharzy. W Polsce danie to często serwowane jest w restauracjach i na weselach jako „devolay” lub „dewolaj”.

Przepis na kotlety de volaille

czas przygotowania: 1,5 godziny + mrożenie masła
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 120 g miękkiego masła,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić dewolaje? Przygotowanie kotletów de volaille krok po kroku

  1. Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
  2. Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki.
  3. Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa.
  4. Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę.
  6. Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
  7. Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
  8. Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce.
  9. Rozgrzej sporą ilość oleju — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by olej nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika.
  10. Smaż roladki przez około 15 minut — jeśli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę.
  11. Gotowe roladki wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj ciepłe. Smacznego!
Kotlety de volaille z masłem i pietruszką to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne kotlety de volaille. Polecamy prosty przepis na po...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne kotlety de volaille. Polecamy prosty przepis na popisowe danie na obiad. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska