Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dżem z jabłek do spiżarni. Przepis na aromatyczne przetwory z jabłek na słodką przekąskę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe dżemy z jabłek to przydatny przysmak do zrobienia szybkiego podwieczorka.
Domowe dżemy z jabłek to przydatny przysmak do zrobienia szybkiego podwieczorka. 123rf.com/tashka2000
Apetyczny dżem z jabłek najczęściej ma widoczne kawałki owoców i doprawione są korzennymi przyprawami. Dżem jabłkowy to uniwersalny dodatek, który można podawać do biszkoptu lub jako glazurę do pieczonego mięsa. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z jabłek.

W skrócie

Prosty przepis na dżem z jabłek potrzebuje kilku prostych składników. Najczęściej są to jabłka, cukier, sok z cytryny i ulubione przyprawy korzenne. Wśród nich można wybierać spośród kory cynamonu, ziarenek kardamonu, gwiazdki anyżu, laski wanilii, gałki muszkatołowej i goździków. Warto tak doprawić dżem z jabłek, aby smakowało wszystkim członkom rodziny.

Przepis na dżem jabłkowy

Liczba porcji: 4 słoiki po 240 ml
Czas przygotowania: 30-40 minut.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 300 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 3 goździki,
  • 5 mielonego cynamonu,
  • 5 g świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 5 g mielonego kardamonu,
  • 10 ml soku z cytryny.

Jak zrobić dżem z jabłek?

  1. Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie należy włożyć je do garnka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu.
  2. Jabłka należy zalać odrobiną wody, sokiem z cytryny i zasypać cukrem.
  3. Po około 10 minutach można dodać przyprawy i dalej gotować przez 20 minut.
  4. Dżem z jabłek jest gotowy, gdy jabłka się delikatnie rozpadną.
  5. Jeśli chcecie uzyskać dżem jabłkowy o konsystencji musu, to polecamy rozdrobnić je tłuczkiem do ziemniaków, przecierakiem do warzyw lub blenderem ręcznym.
  6. Dżem z jabłek jest gotowy do przełożenia do słoików.

Jak zagęścić dżem jabłkowy?

Aby zagęścić dżem, można ugotować je z nieobranych owoców. Najwięcej pektyny, czyli naturalnego środka zagęszczającego przetwory jest w obierkach. Często obierki z jabłek służą do gotowania z innymi owocami, aby nadać im zwartej konsystencji. Dżem z jabłek można też zagęścić poprzez wymieszanie go z innymi owocami. W ten sposób powstanie pyszny dżem z dyni i jabłek albo dżem z gruszki i jabłka. Po zagęszczeniu gotujących się owoców powstanie marmolada z jabłek.

Jak pasteryzować dżem z jabłek?

Dżemy ze wspomnianych owoców można pasteryzować w taki sam sposób jak inne przetwory. Najczęściej wybierana jest pasteryzacja w garnku, ale można też stosować pasteryzację w piekarniku. Część śmiałków chętnie pasteryzuje przetwory w zmywarce. Więcej o pasteryzacji pisaliśmy w artykule: Pasteryzacja w piekarniku na zimno i na gorąco. Jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem w piekarniku? Sprawdzone sposoby

Wykorzystanie dżemu

Domowe dżemy z jabłek mają wiele zastosowań. Można przekładać nimi przekrojony biszkopt, smarować kanapki, nadziewać naleśniki, podawać z gorącymi bułeczkami lub chałką. Ponadto dżem ten może zaskoczyć użyty jako składnik marynaty do pieczonej szynki lub karkówki.

Zobacz także inne zastosowanie jabłek:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dżem z jabłek do spiżarni. Przepis na aromatyczne przetwory z jabłek na słodką przekąskę - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska