Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina - zdrowe kalorie na talerzu

Reklama
W moich poradach dietetycznych gęsina pojawia się zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy gęsi są już na tyle dojrzałe, że mogą być świetną alternatywą dla standardowego drobiu. - Z dietetyczką Olimpią Przyjemską rozmawia Jan Oleksy

Dlaczego dietetyk poleca gęsinę?
Przede wszystkim dlatego, że mięso gęsi jest delikatne i wykwintne oraz bardzo wartościowe. Tłuszcz gęsi jest zaliczany do zdrowych tłuszczów zwierzęcych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają ten dobry. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6. Dzięki odpowiednim proporcjom składu ciała i sposobowi żywienia, gęś zawiera bardzo dużo witamin - głównie z grupy B, D, A i E oraz dużo żelaza, magnezu i dobrego organicznego fosforu.

Różni się od mięsa innego drobiu?

Zdecydowanie tak. W dodatku gęsina jest bardzo kaloryczna. 100 g tego mięsa to ponad 300 kalorii, obojętnie czy pochodzi
z piersi, uda czy z innej części. Dla porównania 100 g innego drobiu daje wartość 140-150 kalorii. To prawie dwa razy tyle, ale hodowla na wolnym wybiegu sprawia, że gęsi nie są otłuszczone. Gęś owsiana ma niecałe 5 proc. tłuszczu, a mięso wieprzowe aż 30 proc.

A co ze sławnym smalcem gęsim?

Jest bardzo zdrowy, od dawna jest polecany przy różnego rodzaju schorzeniach, przede wszystkim ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. W przeszłości był stosowany razem z miodem, jako środek na przeziębienie. Preparat przygotowywano rozpuszczając w ciepłej wodzie oba składniki. Można spróbować, czy dobrze podziała w leczeniu przeziębienia. Obecnie gęsi smalec jest używany także przy różnego rodzaju zabiegach kosmetycznych, bo zawiera dobre tłuszcze, mające nieocenione właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Trzeba jednak pamiętać, że gęsi smalec nie nadaje się do smażenia, bo ma bardzo niską temperaturę topnienia.

Układając jadłospis dietetyczny wykorzystuje Pani gęsinę?
Tak. Popularyzuję gęsinę, która oprócz dobroczynnego tłuszczu zawiera dużo białka, bo około 23 proc. Chętnie wykorzystuję ją układając dietetyczny jadłospis. Polska jest wiodącym producentem gęsiego mięsa, ale niestety na statystycznego Polaka przypada rocznie kilka gramów tego doskonałego mięsa. Czas to zmienić.

Komu Poleca Pani Gęsinę?

Wszystkim polecam gęsinę, bo jest naprawdę zdrowym mięsem. Sportowcom, jako bardzo dobre źródło białka, a emerytom ze względu na to, że zdrowe tłuszcze doskonale wpływają nie tylko na cały organizm, ale przede wszystkim na dobrą pracę serca.

Półgęsek podawany na sałacie z dodatkiem konfitury żurawinowej i gruszki marynowanej
4 porcje

Składniki:

  • sałata lodowa - 1 szt.
  • kiełki rzodkiewki - 100 g
  • kiełki słonecznika - 100 g
  • liście botwiny - 100 g
  • półgęsek - 400 g
  • oliwa - 50 ml
  • żurawina - 500 g
  • czerwone wytrawne wino - 250 ml
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • gruszka - 3 szt.
  • koniak - 100 ml
  • kolendra - 1 doniczka
  • pieprz młotkowany - 50 g
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Żurawinę płuczemy, umieszczamy w rondlu, zalewamy winem czerwonym z dodatkiem cukru i dusimy około 15 minut aż wino odparuje, konfitura zgęstnieje. Sałatę mieszamy z kiełkami, dodajemy sól, pieprz, oliwę. Gruszkę marynujemy w koniaku, z dodatkiem kolendry, pieprzu, odstawiamy na 30 minut. Półgęsek kroimy na cienkie plastry. Układamy na sałacie, dodajemy gruszki i dekorujemy konfiturą z żurawiny.

Więcej informacji na:

www.czasnagesine.pl

i w mediach społecznościowych Województwa Kujawsko-Pomorskiego:
Wojewodztwo Kujawsko-Pomorskie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska