GIS ostrzega: Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS
Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]
W kwietniu 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w kwietniu 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj.
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.
Czytaj więcej: GIS wydało ostrzeżenie. Wykryto salmonelle na skorupkach jaj
Produkt – Świeże jaja "Jaja Wojciechowicz" klasa świeżości A, kategoria wagowa:
M-średnie (63g>masa>53 g)
Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019
Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta ww. kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!