Gospodynie z „Jagny” sięgają po przepisy swoich babć i mam

Akcja specjalna Kulinarne wędrówki Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (59 zdjęć)
Koło Gospodyń Wiejskich działało w Tłuchowie już w latach 60. ubiegłego wieku. Jego działalność jednak została zawieszona. Kilka lat temu koło zostało reaktywowane. Panie z ogromną pasją zajęły się przede wszystkim tym, co najbardziej lubią, czyli kulinariami.

- Zamarzyło nam się podtrzymywanie smacznych tradycji kulinarnych naszego regionu - mówi Joanna Sosińska, prezes koła „Jagna”. Panie zaczęły na nowo odkrywać zapomniane dawno przepisy, czerpiąc z kuchni swoich babć, mam i cioć - po prostu z doświadczeń starszych gospodyń. Dawne smaki okazały się wyjątkowo przystawać do dietetycznych wyzwań naszych czasów, gdzie stawia się na jadło naturalne, smaczne, zdrowe, często adresowane też do osób na diecie. Panie z KGW „Jagna” wracają do przepisów i receptur, wykorzystując dawne metody przyrządzania potraw, wzbogacają kuchnię o nowinki, ale tak je adaptują, aby dawny smak nic nie stracił na smaku. Na dobrzyńskich stołach dzięki ich działalności jest i tradycyjnie, i smacznie, i zdrowo.

Dawni mieszkańcy ziemi dobrzyńskiej nie byli krezusami, więc ich kuchnia była raczej uboga. Ale nie w smaki. Panie z „Jagny” udowadniają, że słabość można przemienić w siłę. - To prawda, że potrawy były proste - mówi Joanna Sosińska. - Powstawały na bazie ziemniaków, cebuli, fasoli, dyni i pokrzywy. Na produktach tanich, dostępnych, ale i sytych.

Nawet na przednówku trzeba było wykarmić rodzinę. Czym? Na przykład faćką, o której Joanna Sosińska mówi, że to uczta dla ubogich. Kto raz posmakuje lebiody ten przyzna, że w kuchni naszych przodków była moc.

Smaki regionu

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Jagna” dobrze się promują ze swoimi potrawami, biorą udział w licznych festiwalach i imprezach kulinarnych (i nie tylko) oraz odnoszą wiele sukcesów na konkursach. Jednym z najciekawszych przepisów są pączki dyniowo-ziemniaczane, zarejestrowane już jako produkt regionalny. Pączki wpisano już także na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych w obszarze województwa kujawsko-pomorskiego. Taki certyfikat niełatwo zdobyć, bo chodzi o produkt, którego wyjątkowe cechy i walory będą wynikały ze skłdników i tradycyjnych metod produkcji, stosowanych w danym regionie i stanowiących jego dziedzictwo.

Za kulinarno-dydaktyczną pracę na rzecz kultury i tradycji regionu KGW „Jagna” otrzymało cenne wyróżnienie - Klucz do Polskiej Spiżarni. Sukcesem jest również zdobycie pierwszej nagrody podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych w Minikowie za kaszodyniowca.

Panie z KGW "Jagna" mają bogate plany działalności na rok 2019
Gospodynie z Tłuchowa nie próżnują. Mimo iż na swoim koncie mają wiele pucharów, nagród i wyróżnień zdobytych na imprezach na szczeblu krajowym i wojewódzkim, to przygotowały bogaty program na rok 2019. - Nowością jest nasz udział w krajowych potyczkach „Bitwa Regionów” - mówi Joanna Sosińska z Koła Gospodyń Wiejskich „Jagna”. - Zaprezentujemy się również w Minikowie podczas „Lata na wsi” w maju, a także na dożynkach i imprezach okolicznościowych. Już myślimy także o październikowym Święcie Dyni, który zaplanowano na pierwszy weekend tego miesiąca.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3