Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Konarskiego zorganizował wczoraj pierwszy konkurs uczniów klas pierwszych "Gastronomika" "Zupy różnych narodów w żeliwnych kociołkach". O zwycięstwo walczyły cztery zespoły, wspomagane przez znane osobistości bydgoskiego świata gastronomii.
- Każda drużyna przygotowała inną zupę inspirowaną różnymi kulturami - mówi Szczepaniak. - Była więc zupa rybna, tajska, gulaszowa i nasz swojski staropolski żurek. Najlepszą okazała się zupa tajska. Tę drużynę wspierał nasz absolwent, który w tej chwili prowadzi własny instytut kulinarny Jakub Krywienia.
Młodzi ludzie mogli jednak podglądać nie tylko absolwenta swojej szkoły, ale także szefów kuchni z bydgoskich hoteli i restauracji. Na imprezie pojawili się między innymi Krzysztof Grzeliński, szef kuchni restauracji Hotelu pod Orłem, Grzegorz Parczewski z restauracji Villa Calvados oraz znana bydgoska blogerka kulinarna i autorka programów telewizyjnych Agata Jędraszczak.
Był też między innymi pokaz gastronomicznej mody, muzyka, wspólne wielkie grillowanie - a wszystko w plenerze przy "Gastronomiku".
Jak zapowiada Szczepaniak, na jednej edycji imprezy się skończy. - Po tych wszystkich miłych słowach, które dziś usłyszałem, myślę, że wydarzenie stanie się cykliczne. Nie ma innego wyjścia.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?