Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Groźne bakterie

(mas)
Zbliża się czas upałów. W tym okresie dochodzi do licznych zatruć i zakażeń pokarmowych. Powiatowy Inspektor Sanitarny prosi o ostrożność.

     - Najczęstszą przyczyną zatruć są choroby wywołane przez bakterie - pałeczki salmonelli - wyjaśnia Iwona Szczuka , rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Chełmnie.
     Ludzie chorują zwykle po spożyciu zakażonej żywności pochodzenia zwierzęcego, na przykład produktów zawierających surowe jaja (kremy do ciast, lody, zupy dla niemowląt), rozdrobnionych przetworów mięsnych. Niebezpieczne może też być surowe, niepasteryzowane mleko.
     Jak się chronić przed zatruciem? Przede wszystkim kupować jedzenie z pewnego źródła. Myć ręce przed sporządzeniem posiłków, dbać o czystość naczyń i sprzętu kuchennego. W lodówce powinno zostać wydzielone osobne miejsce na surowe mięso i jaja. Należy także unikać rozmrażania i ponownego zamrażania żywności, przechowywać produkty, które łatwo się psują, w niskich temperaturach, myć i wyparzać jaja przed ich użyciem w potrawach.
     

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska