- Najczęstszą przyczyną zatruć są choroby wywołane przez bakterie - pałeczki salmonelli - wyjaśnia Iwona Szczuka , rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Chełmnie.
Ludzie chorują zwykle po spożyciu zakażonej żywności pochodzenia zwierzęcego, na przykład produktów zawierających surowe jaja (kremy do ciast, lody, zupy dla niemowląt), rozdrobnionych przetworów mięsnych. Niebezpieczne może też być surowe, niepasteryzowane mleko.
Jak się chronić przed zatruciem? Przede wszystkim kupować jedzenie z pewnego źródła. Myć ręce przed sporządzeniem posiłków, dbać o czystość naczyń i sprzętu kuchennego. W lodówce powinno zostać wydzielone osobne miejsce na surowe mięso i jaja. Należy także unikać rozmrażania i ponownego zamrażania żywności, przechowywać produkty, które łatwo się psują, w niskich temperaturach, myć i wyparzać jaja przed ich użyciem w potrawach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas