Śniadanie to posiłek obowiązkowy, również, a nawet przede wszystkim dla osób, które są na diecie. Jak powinien wyglądać i z czego się składać? Cenne wskazówki i gotowe przepisy zdradzają dietetyczki prowadzące Fit Quchnię w Kielcach.
Śniadanie to pierwszy i kluczowy posiłek, z którego czerpiemy energię, by wykorzystywać ją przez cały dzień. To właśnie dzięki temu, że dostarczymy z samego rana naszemu organizmowi potrzebnych składników jesteśmy wydajniejsi, łatwiej się koncentrujemy i zapamiętujemy - jednym słowem stajemy się lepszymi pracownikami.
Śniadanie zjedz sam, kolację oddaj wrogowi
Pierwszy posiłek powinniśmy zjadać jak najwcześniej, do pół godziny po przebudzeniu. - Jest to ważne z uwagi na nocną przerwę w jedzeniu. Nasz organizm z rana nie ma, z czego czerpać energii do wykonywania nawet najprostszych czynności, dlatego jak najszybciej powinniśmy mu ją dostarczyć - mówi Anna Dyk, dietetyk prowadzący konsultacje w Fit Quchni w Kielcach.
Nie tylko o energię chodzi. Jeśli zrezygnujemy ze śniadania lub zjemy je znacznie później - kilka godzin po przebudzeniu, będziemy mieć większe skłonności do podjadania w ciągu dnia. - Badania wykazują, że osoby, które nie jedzą śniadań, w ciągu dnia zjadają trzy razy więcej niż ci, którzy z tego posiłku nie zrezygnowali. Co więcej, zamiast zmniejszać kaloryczność posiłków w ciągu dnia, zwiększają ją. Nie bez powodu mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Nie chodzi tu o dosłowną interpretację, lecz uszeregowanie ważności posiłków. Śniadanie jest po prostu najważniejsze - podkreśla Anna Dyk.
Posiłek bogaty w składniki odżywcze
Ile kalorii powinno zawierać? Oczywiście trudno tu uogólniać, ponieważ wiele zależy od indywidualnych czynników. Generalnie śniadanie powinno dostarczać kaloryczności na poziomie 1/4 całodziennego wyżywienia - być pełnowartościowe i zbilansowane. - Przeciętnie kobiecie w średnim wieku, która waży 65 kilogramów, ma 165 centymetrów i małą aktywność fizyczną, a przy tym chciałaby zrzucić kilka kilogramów, radziłabym dietę na poziomie 1500 kalorii. Wtedy śniadanie powinno mieć ich około 370 - wylicza dietetyk.
Kalorie to jedno, składniki odżywcze drugie. - Każde śniadanie powinno składać się z pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, tłuszczów nienasyconych oraz błonnika. Dobrze, aby każdy posiłek był bogaty w warzywa, które są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych - wymienia Anna Dyk.
Śniadania zaproponowane przez prowadzące Fit Quchnię w Kielcach zawierają wszystkie niezbędne składniki. - Na pierwszy posiłek proponujemy zjeść na przykład faszerowane pomidory z dodatkiem pumpernikla. Twaróg stanowiący farsz będzie źródłem białka, pumpernikiel żytni - węglowodanów złożonych i błonnika, olej lniany dodany do farszu - tłuszczów nienasyconych - podaje przykładowo Agnieszka Wójcik, współwłaścicielka, również dietetyk.
Pragnienie ugaś wodą lub zieloną herbatą
Do picia specjalistki proponują wodę lub zieloną herbatę, ale jeśli trudno zrezygnować nam z porannej kawy, wypijmy ją, ale już po śniadaniu, słabą i rozcieńczoną mlekiem. Jeśli lubimy koktajle lub soki owocowe - nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do porannego menu. - Pamiętajmy jednak, że owoce też są kaloryczne i jeśli podajemy je do posiłku, przygotujmy mniejszą porcję śniadania - radzą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?