Spis treści
Chcesz mieć zdrowe serce? Pij codziennie herbatę
Badacze z Edith Cowan University w Perth w Australii odkryli, że na zdrowie serca korzystnie wpływa nie tylko zielona herbata, ale również ta czarna. Ze względu na zawartość flawonoidów spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
W badaniu opisanym na łamach czasopisma „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology” wzięło udział 881 kobiet w wieku 78-82 lata. Badanie wykazało, że te z nich, które piły herbatę, były znacznie mniej narażone na rozległe zwapnienie aorty brzusznej niż te, które nie spożywały tego napoju.
Herbaciana była głównym źródłem flawonoidów w ich diecie prawdopodobnie ze względu na wiek i przyzwyczajenia. Są to antyoksydanty należące do grupy polifenoli. Jednak nie tylko ten napój, ale też inne produkty spożywcze bogate we flawonoidy, pozytywnie oddziałują na pracę serca oraz zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.
Flawonoidy w ochronie przed zwapnieniem aorty brzusznej
Aorta brzuszna to największa tętnica w organizmie, która dostarcza natlenioną krew z serca do narządów jamy brzusznej i kończyn dolnych. Jej zwapnienie polega na odkładaniu się w niej płytek miażdżycowych, głównie na skutek utleniania cholesterolu i jego zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Sprzyjają temu także zmiany hormonalne, jakie zachodzą u kobiet po menopauzie.