Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sajgonki po Bydgosku sposobem na integrację. „Co wymienisz za pieczarki?”

Redakcja
"Wspólne gotowanie to najbardziej zbliżająca ludzi czynność." W Parku Witosa bydgoszczanie przygotowywali sajgonki. Ich skład mógł zaskakiwać.


Kto rozwiesił pranie w parku? Duchamperie

- Wspólne gotowanie to najbardziej zbliżająca ludzi czynność. Przy tej okazji ludzie się poznają, zaprzyjaźniają i przy dobrze bawią – mówi Dorota Podlaska, pomysłodawczyni warsztatów kulinarnych, w ramach projektu Duchamperie.

Dlaczego wybrała sajgonki, danie azjatyckie? To jej hobby. – Od dawna interesowałam się kulturą Azji, poznałam tajniki tej kuchni. Sajgonki nie wymagają gotowania, są przygotowywane ze świeżych produktów i można je zrobić w plenerze – wyjaśnia Dorota Podlaska.

Składniki były dobierane**na zasadzie losowania. – Chciałam w ten sposób ośmielić uczestników **do eksperymentowania w kuchni – opowiada prowadząca. – Danie jest proste i może być sposobem na zabawę dla całych rodzin – dodaje.

To na tyle elastyczny warsztat, że może pojawić się na nim bardzo wiele osób. A przyszło ich sporo. Pojawiła się m.in. stała bywalczyni akcji MCK-u, Jagoda Ptaszyńska, zabrała ze sobą dwoje znajomych. – Bardzo fajna inicjatywa, integracyjna, która jest alternatywą dla wyjazdów za miasto, coś ciekawego dzieje się w Bydgoszczy, nie tylko festiwale – ocenia Jagoda.

Co znalazło się w składzie jej sajgonki? Pieczarki, smażone kiełki i sałata, do tego dodała paprykę i prażony słonecznik. Posiekane składniki trafiały na namoczone arkusze papieru ryżowego. Po zawinięciu i namoczeniu jeszcze w herbacie jaśminowej – można było jeść.

Często wymieniane przez uczestników zdania brzmiały:
- Kto chce pieczarki?
- A na co wymienisz?

Było co wymieniać, ponieważ na stole znalazły się m.in. owoce, warzywa, jajka, nasiona, kiełki, kiełkaski, ryba, zioła, czekolada, żelki, sery, a nawet pianki. Na ścianie muszli koncertowej Parku im. Witosa, gdzie były prowadzone warsztaty, zawisły instrukcje wykonania sajgonek.

Na przykład jedna z powstałych zawierała ser pleśniowy, czekoladę i prażony słonecznik. Kulinarne zabawy przypadłu do gustu. Spotkanie odbyło się w środę 8 sierpnia po 16:00.

Zobacz też:

Igrzyska Olimpijskie w Londynie 2012

Nocne zawody w blackmintona

Białe Maki przy ul. Gimnazjalnej otwarte!

I Bieg z Łapką nad Starym Kanałem
Dołącz do MMBydgoszcz.pli napisz artykuł! Poinformuj nas, co się dzieje w mieście. Pochwal się swoimi zdjęciami, komentuj wpisy i załóż własnego bloga!
» dodaj artykuł
» dodaj zdjęcia
» dodaj wydarzenie
» dodaj wpis do bloga
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto