Spis treści
Domowy dżem z czarnej porzeczki: co będzie potrzebne?
Do przygotowania domowego dżemu porzeczkowego powinniśmy przygotować szeroki garnek i ok. 12 wyparzonych słoików o pojemności 200-250 ml. Czarną porzeczkę najlepiej pozyskać ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie ma w niej nadmiaru szkodliwej chemii. Unikajmy zaopatrywania się w porzeczkę w hipermarketach czy dyskontach. Po owoce na przetwory możemy się wybrać na lokalną giełdę spożywczą, gdzie często pojawiają się produkty z ekologicznych sadów. Warto też podpytać rodzinę lub znajomych, czy nie mają sprawdzonych źródeł, gdzie można kupić dobrej jakości owoce.
Czarna porzeczka na domowe przetwory na zimę powinna być w pełni dojrzała, jędrna i okazała. Uszkodzonych, nadpsutych i niedojrzałych owoców powinniśmy się pozbyć.
Najlepszy przepis na dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to jeden z prostszych w przygotowaniu przetworów na zimę. Do wykonania potrzeba zaledwie trzech składników. Podsuwamy łatwy przepis na dżem porzeczkowy własnej roboty. Zobacz, jakie to łatwe – świetnie poradzi sobie nawet kuchenny laik.
Niezbędne składniki:
- 2 kg czarnej porzeczki;
- 0,8-1 kg cukru,
- ok. 150 ml przefiltrowanej wody.
Przygotowanie dżemu porzeczkowego krok po kroku:
- Owoce czarnej porzeczki najpierw dokładnie myjemy. Najwygodniej umieścić je w obszernej misce z zimną wodą i delikatnie przemieszać. Następnie odsączamy je na durszlaku i dokładnie płuczemy pod kranem.
- W kolejnym kroku pozbywamy się szypułek i gałązek, a następnie wkładamy wszystkie owoce do dużego garnka, dodajemy pół szklanki wody i przykrywamy naczynie pokrywką.
- Włączamy kuchenkę i podgrzewamy czarną porzeczkę do momentu, aż zacznie wrzeć.
- Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy owoce na małej mocy palnika, co jakiś czas delikatnie je mieszając, żeby nie przywarły do dna.
- Gdy owoce znacznie zmniejszą swoją objętość i puszczą sok, stopniowo dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i nadal gotujemy.
- Gdy masa owocowa zrobi się bardzo gęsta, wyłączamy palnik. Konsystencja jest idealna, gdy po rozgarnięciu owoców nie pojawia się między nimi sok.
- Jeśli lubimy dżem o konsystencji musu, pod koniec gotowania możemy owoce ostrożnie zblendować, żeby nie pochlapać czarną porzeczką kuchennego blatu, ściany i frontów.
- Teraz możemy nakładać gorący dżem do słoików, zostawiając na górze ok. 1 cm wolnej przestrzeni i mocno je zakręcając.
- Czas na pasteryzację. Dno szerokiego garnka wyściełamy ścierką i umieszczamy na niej słoiki z dżemem w niewielkiej odległości od siebie. Nie powinny się stykać.
- Do rondla wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
- Ustawiamy palnik na średnią moc i doprowadźmy wodę w garnku do wrzenia.
- Następnie zmniejszamy moc grzania i pasteryzujemy dżem porzeczkowy przez 10-15 minut.
- W kolejnym kroku ostrożnie wyjmujmy słoiki z garnka, obracamy je do góry dnem i zostawiamy na kuchennym blacie do ostygnięcia.
- Po całkowitym ostudzeniu możemy już dżem odwrócić i wstawić w chłodne, suche i ciemne miejsce, najlepiej do spiżarki czy piwnicy. Smacznego!
Stoły na miarę Twojej rodziny
Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?