Jak zrobić lasagne? Sycące danie na jesienny obiad. Zobacz prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa lazania będzie świetnie smakować z zapieczonymi kawałkami mozzarelli na wierzchu, jednak bez nich zapewni zdecydowanie mniej kalorii.
Domowa lazania będzie świetnie smakować z zapieczonymi kawałkami mozzarelli na wierzchu, jednak bez nich zapewni zdecydowanie mniej kalorii. 123rf.com/marcomayer
Jesienią i zimą można szukać przepisów na pożywne i sycące dania. Wiele osób szuka posiłków wysokokalorycznych, które rozgrzeją od środka i będą rodzajem comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Lasagne, a po polsku lazania, zdecydowanie należy do posiłków, które poprawiają nastrój i sycą na dłużej. Zobacz, jak zrobić w domu lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

W skrócie

Tradycyjna lasagna jest daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Metodę suszenia arkuszy makaronu i przekładania mięsnym farszem z sosem pomidorowym według legend przypisuje się średniowiecznym mnichom. Lasagne miała wodzić na pokuszenie zakonników, którzy łamali regułę postu, aby zjeść ulubiony włoski posiłek. Sprawdź, jak zrobić lazanię, którą można nakarmić wielu domowników.

Lasagna – przepis z mięsem mielonym

Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 500 g suszonego makaronu lasagne,
  • 50 g startego sera parmezan,
  • 250 g mozzarelli (kulki po odsączeniu płynu).

Sos bolognese do lasagne:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 500 g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 300 g gotowanej szynki,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 60 ml czerwonego wina.

Sos beszamelowy do lasagne:

  • 30 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 600 ml mleka,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić domową lasagne po bolońsku?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę.
  2. Następnie należy odłożyć warzywa na bok i dodać partiami mielone mięso. Ważne, aby robić to stopniowo, aby mięso nie zbiło się w jedną grudę i równomiernie się podsmażyło. Następnie należy wymieszać z mięsem wcześniej podsmażone warzywa.
  3. W kolejnym kroku należy dolać wino i chwilę podgrzewać z mięsem, aż płyn odparuje. Do powstającego sosu należy wlać bulion warzywny i passatę pomidorową.
  4. Doprawić sos do smaku solą i czarnym pieprzem. Sos należy gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
  5. Następnie trzeba zrobić sos beszamelowy. Wystarczy w większym rondlu roztopić masło, dodać mąkę pszenną i smażyć przez około 1,5 minuty. Ma powstać rodzaj zasmażki.
  6. Po tym czasie należy wlewać powoli ciepłe mleko. W trakcie dolewania płynu należy zasmażkę cały czas mieszać, aby powstał gładki biały sos.
  7. Sos beszamelowy należy gotować sos przez około 3 minuty i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
  8. W żaroodpornej formie należy rozprowadzić chochlą łyżkę sosu beszamelowego i rozłożyć na nim pierwszą warstwę makaronu lasagne. Na płaty makaronu wylać sos pomidorowy z mięsem mielonym, a następnie warstwę beszamelu i parmezanu.
  9. Kolejne warstwy układać aż do wyczerpania składników i wypełnienia formy.
  10. Na wierzchu lasagne warto rozłożyć płaty gotowanej szynki i kawałki mozzarelli.
  11. Do piekarnika rozgrzanego do 190° Celsjusza należy wstawić lasagne bolognese i piec przez około 40 minut.

Jakie dodatki do lazanii?

W wersji dietetycznej zamiast makaronu lasagne korzysta się z cienkich, podłużnych plastrów cukinii albo podsmażonego szpinaku. Warzywo znakomicie oddziela warstwy potrawy i wchłania smak pozostałych składników. Jednak jeśli chcemy trzymać się tradycyjnego przepisu, to do sosu pomidorowego można dodać seler naciowy i kawałki boczku. Ponadto sos nie musi być doprawiany jedynie czerwonym winem. Jeśli skorzystacie z wermutu, nabierze ciekawej ziołowej nuty.

Sprawdź także:Przepis na tradycyjne włoskie risotto

Czy gotować makaron do lasagne?

Przygotowując warstwową lasagne, nie trzeba wcześniej gotować makaronu. Wystarczy zrobić dużo sosu bolońskiego, aby makaron mógł się w nim ugotować podczas zapiekania w piekarniku. W ten sposób makaron ma szansę napęcznieć i wchłonąć wszystkie smaki i aromaty wydobywające się podczas pieczenia.

Ile kalorii ma lasagne?

Lasagne nie należy do niskokalorycznych dań. W 100 gramach dania typu lasagne może być nawet 140 kalorii. Standardowa porcja to około 400 kalorii. Wszystko zależy od rodzaju użytych składników. Więcej błonnika będą miały dania, w których makaron zamieni się na pełnoziarnisty odpowiednik lub np. plastry bakłażana.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Jak zrobić lasagne? Sycące danie na jesienny obiad. Zobacz prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie