Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzenie z tradycją

Agnieszka Nawrocka
Specjalność regionu to m.in. smarowidło babuni  oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z  kminkiem
Specjalność regionu to m.in. smarowidło babuni oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z kminkiem Fot. AGNIESZKA NAWROCKA
Tradycja przygotowywania pysznych potraw nie zaginie na ziemi mogileńskiej. Dbają o to panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

Mogileńskimi przysmakami panie uraczyły ostatnio uczestników konwentu burmistrzów. Goście z całego województwa Kujawsko-Pomorskiego zajadali się przysmakami. Gospodynie przygotowały prawdziwy wiejski chleb, kilka gatunków ogórka (m.in. ostrych, diabelskich korniszonów i ogórki kiszone). Inny przysmak, którym zajadali się goście to smalec - biały z jabłkiem i cebula oraz szary. Specjalność regionu to smarowidło babuni oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z kminkiem.

Na konwent przysmaki przygotowywały Maria Malczewska i Aleksandra Guziołek członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Świerkówcu, Małgorzata Małecka z Koła w Żabnie oraz Małgorzata Kujawska z Koła Gospodyń Wiejskich w Wylatowie.

Tradycyjne jedzenie jest częścią kultury regionu. O podtrzymywanie tradycji i przygotowanie regionalnych potraw dbają sami mieszkańcy. A fundacja "Sąsiedzi wokół Szlaku Piastowskiego" wydała broszurę, w której wymienienia m.in. osoby specjalizujące się w przygotowywaniu lokalnych potraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska