Mogileńskimi przysmakami panie uraczyły ostatnio uczestników konwentu burmistrzów. Goście z całego województwa Kujawsko-Pomorskiego zajadali się przysmakami. Gospodynie przygotowały prawdziwy wiejski chleb, kilka gatunków ogórka (m.in. ostrych, diabelskich korniszonów i ogórki kiszone). Inny przysmak, którym zajadali się goście to smalec - biały z jabłkiem i cebula oraz szary. Specjalność regionu to smarowidło babuni oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z kminkiem.
Na konwent przysmaki przygotowywały Maria Malczewska i Aleksandra Guziołek członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Świerkówcu, Małgorzata Małecka z Koła w Żabnie oraz Małgorzata Kujawska z Koła Gospodyń Wiejskich w Wylatowie.
Tradycyjne jedzenie jest częścią kultury regionu. O podtrzymywanie tradycji i przygotowanie regionalnych potraw dbają sami mieszkańcy. A fundacja "Sąsiedzi wokół Szlaku Piastowskiego" wydała broszurę, w której wymienienia m.in. osoby specjalizujące się w przygotowywaniu lokalnych potraw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu