Jedzenie z tradycją

Agnieszka Nawrocka
Specjalność regionu to m.in. smarowidło babuni  oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z  kminkiem
Specjalność regionu to m.in. smarowidło babuni oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z kminkiem Fot. AGNIESZKA NAWROCKA
Tradycja przygotowywania pysznych potraw nie zaginie na ziemi mogileńskiej. Dbają o to panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

Mogileńskimi przysmakami panie uraczyły ostatnio uczestników konwentu burmistrzów. Goście z całego województwa Kujawsko-Pomorskiego zajadali się przysmakami. Gospodynie przygotowały prawdziwy wiejski chleb, kilka gatunków ogórka (m.in. ostrych, diabelskich korniszonów i ogórki kiszone). Inny przysmak, którym zajadali się goście to smalec - biały z jabłkiem i cebula oraz szary. Specjalność regionu to smarowidło babuni oraz sery: twaróg wiejski oraz smażony z kminkiem.

Na konwent przysmaki przygotowywały Maria Malczewska i Aleksandra Guziołek członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Świerkówcu, Małgorzata Małecka z Koła w Żabnie oraz Małgorzata Kujawska z Koła Gospodyń Wiejskich w Wylatowie.

Tradycyjne jedzenie jest częścią kultury regionu. O podtrzymywanie tradycji i przygotowanie regionalnych potraw dbają sami mieszkańcy. A fundacja "Sąsiedzi wokół Szlaku Piastowskiego" wydała broszurę, w której wymienienia m.in. osoby specjalizujące się w przygotowywaniu lokalnych potraw.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie