Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesień to okres, w którym jesteśmy najbardziej narażeni na ból gardła

(mp)
sxc.hu
Infekcje gardła to problem, który zwłaszcza jesienią dotyka wielu osób. Gdy przy przełykaniu pojawi się delikatne nawet pieczenie, warto zadziałać od razu.

Do czynników sprawiających, że to właśnie jesienią jesteśmy najbardziej narażeni na ból gardła, zaliczyć należy między innymi nieodpowiedni strój. Jeśli niewłaściwie ubrani wychodzimy z rozgrzanego pomieszczenia na zewnątrz, organizm bardzo szybko się wychładza. W efekcie, broniąc się przed utratą ciepła, reaguje skurczem naczyń krwionośnych. Proces ten nie omija również błony śluzowej gardła, przez co jest ona gorzej ukrwiona. Słabsze ukrwienie skutkuje natomiast niedostatecznym dostępem do tych okolic komórek krwi, które walczą z wirusami.

Okres jesienno-zimowy to także czas, kiedy unikamy wietrzenia pomieszczeń, przebywamy w dusznych, ogrzewanych pokojach. Są to warunki, które sprzyjają namnażaniu się wirusów i przenoszeniu infekcji.
Aby kłopoty z gardłem pokonać jak najszybciej, warto zadziałać już przy pierwszych objawach zwiastujących infekcję. Przede wszystkim należy pamiętać o nawilżeniu błon śluzowych gardła. Służą do tego dostępne bez recepty preparaty z solą morską (na przykład sól emska, którą płucze się gardło). Przy trudnościach w przełykaniu wskazane jest również płukanie gardła, zwłaszcza naparem z szałwii, ponieważ ma on właściwości odkażające. Gardło rozgrzeje natomiast ziołowy napój, na przykład z lipy lub czarnego bzu, z sokiem malinowym lub dwiema łyżeczkami miodu. Nie wolno go pić, gdy jest bardzo gorący (może podrażnić śluzówkę).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska