1 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czwartkowy wieczór (12 grudnia) w Centrum Edukacji...
fot. Dariusz Bloch

Jowita Woszczyńska pokazała bydgoszczanom swój mistrzowski tort

W czwartkowy wieczór (12 grudnia) w Centrum Edukacji Muzealnej MOB bydgoszczanie spotkali się z mistrzynią cukiernictwa Jowitą Woszczyńską, która opowiedziała m.in. o początkach swej pasji.

A zaczęło się od przygotowania trzypiętrowego tortu udekorowanego różami z marcepanu (wykonanego samodzielnie z migdałów), jaki dla swej mamy pani Jowita zrobiła, będąc uczennicą szkoły podstawowej. Już wtedy było widać, że nasz przyszła mistrzyni ma talent! W liceum zaś były torty robione na osiemnastki. Kiedy 17 lat temu Jowita Woszczyńska odbierała dyplom magistra filozofii, nawet w najśmielszych marzeniach nie wyobrażała sobie, że dekorowanie ciast stanie się jej specjalizacją i to na mistrzowskim poziomie.

W rozwijaniu cukierniczej pasji istotnym etapem w życiu pani Jowity okazała się przeprowadzka do Jersey - jednej z Wysp Normandzkich, gdzie odkryła tajniki stylu angielskiego, czyli plastycznych mas cukrowych. To wówczas powstały pierwsze torty w stylu angielskim, jakie pani Jowita zrobiła dla swych dzieci. Podpowiedzi od strony technicznej szukała w książkach Lindy Smith i Peggy Porschen. Jak jednak podkreśla Jowita Woszczyńska: - Nie odwzorowuję czyjegoś stylu, staram się tworzyć swój własny.

Na bydgoskim spotkaniu Jowita Woszczyńska opowiedziała o technikach zastosowanych na torcie, jaki w Mediolanie zaciekawił jurorów Cake Designers World Championship, którzy przyznali bydgoszczance złoty medal. Przypominamy, że biorący w mistrzostwach cukiernicy z całego świata mieli za zadanie przygotować tort na temat „Tradycja i kultura Twojego kraju”.

- Starałam się pokazać to, co w polskiej kulturze wzrusza mnie i wydaje mi się najpiękniejsze - mówiła nam Jowita Woszczyńska po zdobyciu mistrzostwa w Mediolanie.

Nad konkursowym tortem pokazowym, mierzącym 160 cm wysokości, pani Jowita pracowałam ok. 5 miesięcy. Tu wszystkie elementy dekoracyjne są jadalne (sama zaś konstrukcja tortu jest ze styropianu). Na poszczególny piętrach tortu widnieją postacie: Chopin, Kopernika, Malczewskiego czy Łowiczanki... Jedną z ciekawostek jest, że podczas konkursowej prezentacji tortu w Mediolanie była puszczana muzyka Chopina, a w powietrzu unosił się zapach róży, bo... Fryderyk Chopin uwielbiał czekoladki z różanym nadzieniem!

Mistrzyni opowiedziała wczoraj też o najnowszych trendach w cukiernictwie. Ba, sama dała pokaz dekoracji na żywo - namalowała na piernikach bydgoskie akcenty. Jak wyjaśniała, w dekorowaniu pierników stawia na koronkowe dekoracje lukrem królewskim.

Jak się dowiedzieliśmy, pani Jowita we współpracy z fotograficzką Ezo Oneir, która poprowadziła spotkanie w muzeum, przygotowuje wyjątkową książkę. W formie albumu, obok tutoriali cukierniczych, znajdą się artystyczne zdjęcia. W ten sposób pani Jowita chce nie tylko stworzyć figurki, ale zamierza nimi zobrazować opowieść.

Zobacz również

Tak mieszka Ewa Drzyzga. Dom słynnej dziennikarki mieści się w Krakowie

Tak mieszka Ewa Drzyzga. Dom słynnej dziennikarki mieści się w Krakowie

Na tych telefonach WhatsApp przestanie działać już 1 lutego! Oto lista smartfonów

Na tych telefonach WhatsApp przestanie działać już 1 lutego! Oto lista smartfonów

Polecamy

Czyszczoń, Bosiek, Palka i Kania najlepsi na mistrzostwach Polski łyżwiarzy szybkich

Czyszczoń, Bosiek, Palka i Kania najlepsi na mistrzostwach Polski łyżwiarzy szybkich

Dania powtórnie obroniła mistrzostwo świata w piłkę ręczną! Ograła w finale Francję!

Dania powtórnie obroniła mistrzostwo świata w piłkę ręczną! Ograła w finale Francję!

Berlusconi zapewni piłkarzom „bunga-bunga”? Piłkarze Monzy liczą na dotrzymanie słowa

Berlusconi zapewni piłkarzom „bunga-bunga”? Piłkarze Monzy liczą na dotrzymanie słowa

Dodaj ogłoszenie