Karp wigilijny - tradycyjny przepis na karpia wigilijnego [Gessler, Wachowicz, Starmach]

mw-gZaktualizowano 
KARP WIGILIJNY - PRZEPIS. Karp na wigilię. Jak zrobić karpia na Wigilię? I przede wszystkim - którą wersję wybrać? Przepisów na karpia na wigilię jest wiele. Podpowiadamy tradycyjne przepisy na karpia wigilijnego.

Więcej przepisów na: https://pomorska.pl/swieta24/
Brytyjskie zimne sosy w towarzystwie rolady drobiowej
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Sycylijski kurczak z cytrynami i rozmarynem
Polędwiczka wieprzowa à la Wellington
Karp po żydowsku

Karp wigilijny - tradycyjny przepis na karpia

Karp wigilijny ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wielbiciele karpia nie potrafią sobie wyobrazić bez niego wigilijnej wieczerzy. Są i tacy, którzy o karpiu nawet nie chcą myśleć - bo śmierdzi mułem i ma sporo ości...

Wszyscy jednak zgodnie przyznają, że to właśnie karp kojarzy się z wigilią i Bożym Narodzeniem. Przepisów na karpia jest mnóstwo - od tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, po nowoczesne i zaskakujące.

Zobacz też: Bigos wigilijny Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Jadłonomii. Najlepszy bigos wigilijny - przepisy

Przepis na karpia wigilijnego

Nie ma chyba stołu, na którym w czasie wigilii nie pojawiłby się karp. Najprościej sprawionego karpia podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Karp z chrupiącą skórką to danie, na którego widok leci ślinka.

Karp wigilijny to tradycja, ale można go podać także w bardziej nowoczesnej formie.

Sprawdź również: Zupa grzybowa wigilijna - przepis na zupę grzybową na wigilię [Magda Gessler, Ewa Wachowicz, Ania Starmach, Jadłonomia]

Karp wigilijny Magdy Gessler

Magda Gessler uważa, że Polacy nie potrafią przyrządzać wigilijnego karpia. Sprawdźcie, jaki jest sprawdzony przepis na karpia wigilijnego Magdy Gessler.

  • karp
  • klarowane masło - 1 kg
  • jajko - 4
  • mąka - 2 szklanki
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • sól

Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić co najmniej na pół godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Jajka rozbełtać. Masło klarowane rozgrzać w głębokiej patelni. Dzwonka karpia panierować bardzo dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoto, raz odwracając w trakcie smażenia.

Wędkarze z regionu złowili taaakie ryby [zobacz zdjęcia]

Karp wigilijny smażony - tradycyjny przepis Ani Starmach

Ania Starmach jest zdania, że karp wigilijny jest obowiązkowy na świątecznym stole. Karp według przepisu Ani Starmach jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno. Jaki jest przepis na karpia wigilijnego Ani Starmach?

  • 1 karp o wadze 1,5 – 5 kg (lub już gotowe dzwonka)
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Karpia pokroić w dzwonka. Rybę skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, ostawić na godzinę do lodówki. Mąkę wymieszać z bułką tarta. Kawałki karpia obtaczać z mące z bułką i smażyć na rozgrzanym oleju około 5-6 minut z każdej strony. Rybę osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Karp wigilijny - Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz znana jest ze swojego uwielbienia dla tradycyjnych, domowych przepisów. Taki jest więc również jej przepis na karpia wigilijnego. Jak Ewa Wachowicz przyrządza karpia na wigilię?

  • 2 karpie
  • mąka
  • oliwa i masło do smażenia
  • cebula do przełożenia ryby

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić na noc w chłodne miejsce. W wigilię karpia wyjąć z cebuli, posolić, obtoczyć w mące, po czym usmażyć z obu stron na oliwie z dodatkiem masła.

LICZ SIĘ ZE ŚWIĘTAMI - MIKOŁAJ DO WYNAJĘCIA

Karp w galarecie - przepis

Świetną alternatywą dla wigilijnego karpia smażonego jest karp w galarecie. Jego wykonanie jest nieco bardziej czasochłonne, jednak karp w galarecie według tego przepisu z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Karp w galarecie - składniki

  • 1 karp około 1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałeczek selera
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól i zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Karpia dokładnie oczyścić, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić. Do płaskiego rondla włożyć obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera. Dodać liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i gotować około 20 minut. Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją z wywaru, lekko ostudzić, usunąć ości. Wywar przecedzić i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku.

Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.

Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia, następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki. Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3