Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiełbasa z Grilla. Jak najlepiej ją przyrządzić? Przepisy na grilla Gessler i Wachowicz

S
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Najpopularniejsze dania to oczywiście kiełbaski i karkówka.
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Najpopularniejsze dania to oczywiście kiełbaski i karkówka. Przemysław Świderski
Do grillowania nadaje się każda kiełbasa, także surowa. Zobacz, najciekawsze pomysły na przyrządzenie kiełbasy z grilla. To pomysły idealne na majówkę, ale także na dalszą część roku. Zobacz przepis na kiełbasę z grilla.

Grillowane kiełbaski z czosnkiem - przepis

Składniki:

  • 8 kiełbasek
  • 4 duże ząbki czosnku
  • przyprawa do grilla

Przygotowanie:
1. Obierz czosnek i posiekaj go.
2. Kiełbaski głęboko ponacinaj, posyp przyprawą, nacięcia nafaszeruj czosnkiem.
3. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż kiełbaski na ruszcie.
4. Grilluj kiełbaski przez 15 minut często obracając.
5. Grillowane kiełbaski podawaj w towarzystwie sosów i surówek.

Wegetariańskie „kiełbaski” z grilla - przepis

Składniki:

  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 30dag pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 40dag fasoli cannolini
  • 1 2/3 szklanki bułki tartej
  • szklanka startego żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mąki
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz i sól

Przygotowanie:
1. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, drobno pokrojone pieczarki i paprykę.
2. Odcedzoną i opłukaną fasolę przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niej usmażone pieczarki, paprykę i cebulę oraz bułkę tartą, ser, zioła i żółtko, wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Z masy uformuj „kiełbaski”, obtocz je z każdej strony w mące, wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Ułóż „kiełbaski” na ruszcie na naoliwionych kawałkach podziurawionej folii aluminiowej, grilluj przez około 15 minut co jakiś czas obracając.

Kiełbaski z grilla w marynacie - przepis

Składniki :

  • 4 kiełbaski (np. śląskie)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie :
1. Do miski wlej miód, oliwę i musztardę.
2. Kiełbaski natnij i obtocz w marynacie. Włóż do lodówki na 1-2 godziny.
3. Smaż na rozgrzanym grillu z dwóch stron. Podawaj gorące.

Grillowane szaszłyki łososiowe z warzywami - przepis Magdaleny Gessler

Składniki:

  • filet z łososia - 200 g
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • cytryny
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Papryki pokroić w spore kawałki, cukinie w niezbyt grube plastry. Łososia w kawałki (usuwając uważnie ewentualne ości).
2. Nadziać na szpadki na przemian warzywa i łososia. Posmarować oliwą.
3. Zgrillować. Gotowe szaszłyki pokropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Uwaga: łosoś będzie gotowy, gdy warzywa pozostaną jeszcze jędrne.

Grillowane kiełbaski w piwie - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg - kiełbasy
  • ¼ szklanki - piwa
  • 2 łyżeczki - przyprawy kiełbaski w piwie
  • 2 łyżki - oliwy

Przygotowanie:
1. Kiełbasę podzielić na porcje i naciąć (jeśli kiełbaski są nieduże, nie trzeba ich porcjować).
2. Przyprawę wymieszać z piwem i oliwą.
3. Kiełbaski ułożyć na rozgrzanym ruszcie i upiec, smarując od czasu do czasu piwną marynatą.

źródło: zgrilla.pl, przyslijprzepis.pl, gotowanie.onet.pl, ewawachowicz.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska