Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krewetki Argentyńskie “po benedyktyńsku”

Redakcja
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • Opakowanie krewetek argentyńskich firmy Abramczyk
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeże chili - do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • bułka - 4 szt. (grzanki)
  • jajko - 4 szt.
  • ocet winny - 1 łyżka
  • roszponka – duża garść

Sos holenderski

  • żółtko - 2 szt.
  • masło - 1/2 szklanki, roztopione
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • musztarda Dijon - 1/2 łyżeczki (do smaku)
  • sól - do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Krewetki usmaż z obu stron na gorącej oliwie z dodatkiem rozdrobnionego czosnku i posiekanego chili, przez ok. 5 minut. Zdejmij z patelni.

Sos: W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.

Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym.

Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.

Na grzance ułóż roszponkę, krewetki, na wierzchu zaś jajko _w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska