Przepisy wielkanocne
    Krewetki Argentyńskie “po benedyktyńsku”...

    Krewetki Argentyńskie “po benedyktyńsku”

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Krewetki Argentyńskie “po benedyktyńsku”
    1/4
    przejdź do galerii
    Składniki:
    • Opakowanie krewetek argentyńskich firmy Abramczyk
    • 2 ząbki czosnku
    • Świeże chili - do smaku
    • 2 łyżki oliwy
    • bułka - 4 szt. (grzanki)
    • jajko - 4 szt.
    • ocet winny - 1 łyżka
    • roszponka – duża garść


    Sos holenderski
    • żółtko - 2 szt.
    • masło - 1/2 szklanki, roztopione
    • sok z cytryny - 2 łyżeczki
    • musztarda Dijon - 1/2 łyżeczki (do smaku)
    • sól - do smaku
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku


    Krewetki usmaż z obu stron na gorącej oliwie z dodatkiem rozdrobnionego czosnku i posiekanego chili, przez ok. 5 minut. Zdejmij z patelni.

    Sos: W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.

    Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

    W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym.

    Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.

    Na grzance ułóż roszponkę, krewetki, na wierzchu zaś jajko _w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

    Wielkanoc

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    To ludzie kupują za pieniądze z 500 plus [lsita]

    To ludzie kupują za pieniądze z 500 plus [lsita]

    WYBIERAMY MISTRZÓW URODY! Głosowanie rozpoczęte

    WYBIERAMY MISTRZÓW URODY! Głosowanie rozpoczęte

    Zobaczcie ogłoszenia z 1899 roku [zobacz zdjęcia]

    Zobaczcie ogłoszenia z 1899 roku [zobacz zdjęcia]