MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kucharze z "Gastronomika" narobili Niemcom bigosu

Tekst i fot. Łukasz Ernestowicz
Przemysław Chyła i Bartosz Najdrowski  prezentują otrzymane po konkursie dyplomy.  Zaraz po wizycie w redakcji pojechali na praktyki  do Niemiec.
Przemysław Chyła i Bartosz Najdrowski prezentują otrzymane po konkursie dyplomy. Zaraz po wizycie w redakcji pojechali na praktyki do Niemiec.
Uczniowie grudziądzkiej szkoły pokonali rywali z ośmiu krajów i wygrali międzynarodowy konkurs gastronomiczny.

Wspólnie z uczniami Szkoły Gospodarstwa Domowego w Guczniowie "Gastronomika" wykonali potrawy z niemieckiej książki kucharskiej oraz polskie przysmaki. - Jury najbardziej zainteresowało się bigosem, ponieważ Niemcy nie znają sposobu kiszenia kapusty - mówi Bartek Najdrowski, który startował w konkursie wraz z Katarzyną Branicką i Przemysławem Chyłą. Zwyciężyli, a nagrodą są trzymiesięczne praktyki w renomowanych niemieckich hotelach i restauracjach.

Dumna z uczniów jest germanistka Aleksandra Mrozowska: - Uczniowie świetnie poradzili sobie z przetłumaczeniem przepisów na język niemiecki, co nie było łatwe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska