Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź wyniki wyborów w Twoim okręgu

Kuchnia Zero Waste – odc. 2 - Tajemnicze łodygi

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (27 zdjęć)
W drugim odcinku naszego nowego cyklu opowiadamy o pochodzeniu idei zero waste i produktach, o których nie każdy wie, że… mogą być jadalne. Zapraszamy do obejrzenia i życzymy smacznych liści rzodkiewki!

Zero marnotrawstwa!

Samo pojęcie „zero waste”, czyli w wolnym tłumaczeniu „zero marnotrawstwa” początkowo wcale nie odnosiło się do filozofii robienia zakupów i przygotowywania posiłków. W latach 70. XX wieku amerykański chemik Paul Palmer zauważył, że w Dolinie Krzemowej jako odpady są traktowane ogromne ilości chemikaliów, które mogą być ponownie wykorzystane i nawet można je sprzedawać z niezłym zyskiem. Palmer założył firmę zajmującą się recyklingiem odpadów chemicznych. Nazwał ją Zero Waste Systems. Ruch Zero West zyskał rozgłos w Stanach Zjednoczonych na przełomie XX i XXI wieku. W Polsce stał się popularny całkiem niedawno.

Patenty na zero waste

Nasz prowadzący opowiada też o miejscach, dzięki którym zero waste łatwiej zastosować w praktyce.

- Filozofia Zero Weste nie powinna ograniczać się do samego gotowania i przechowywania żywności. Ona zaczyna się już na zakupach. W naszym regionie są już sklepy, do których na zakupy można przyjść z własnym pojemnikiem na wędlinę czy pieczywo. Tak jest np. w toruńskiej sieci Torimpex – opowiada Rafał Godziemski, szef „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy.

Nie kupujmy warzyw i owoców niepotrzebnie zapakowanych w folie. Starajmy się przynosić ze sklepu do domu jak najmniej niepotrzebnych rzeczy. Często zostaje nam mięso po rosole. Jeżeli nie mamy ochoty robić czasochłonnych pierogów, jest znacznie prostszy sposób na ich wykorzystanie.

Tak jak w przypadku wielu innych produktów, które na co dzień lubimy po prostu wyrzucić. Zgodnie z filozofią zero waste, w kuchni nic nie powinno się marnować.

Jak to robić?

Łodygi brokułów – idealny dodatek do wywarów i świetny materiał na zupę.
Kalafior – jego twardą białą część wystarczy poszatkować, ugotować w mleku, dodać soli, cukru i miodu, a całość zblendować. Powstanie cudowny krem, dodatek do cielęciny czy królika.
Liście rzodkiewki – można je usmażyć na chrupiąco. Będzie to idealny dodatek do sałatki.
Więcej sposobów na kuchnię zero waste tylko w najnowszym odcinku naszego cyklu.

Partnerami odcinka są:

Memo Restaurant & Wine
Torimpex
Prosiaczek

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3