Lubisz złoto Inków? Pierwszorzędny przepis na sałatkę z komosą ryżową. 20 min i gotowa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Połącz wszystkie składniki sałatki i polej sosem.
Połącz wszystkie składniki sałatki i polej sosem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Komosa ryżowa (quinoa), bo o niej mowa, ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne nazywana jest "złotem Inków". Produkt ten staje się coraz bardziej popularny w Polsce i dostępny w sklepach. Komosa ryżowa dostarcza nam wielu cennych witamin, składników mineralnych, zdrowych tłuszczy, białka i błonnika pokarmowego. A do tego - świetnie smakuje! Mamy dla ciebie prosty przepis na błyskawiczną sałatkę z komosą ryżową. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Do sałatki i nie tylko. Co to jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, czyli quinoa ze względu na swoje wyjątkowe wartości prozdrowotne zwana jest złotem Inków, matką zbóż lub ryżem peruwiańskim. To roślina, która ma bogate w skrobię nasiona. Początki jej uprawy sięgają państwa Inków. Obecnie komosa najbardziej popularna jest w Ameryce Południowej, Ameryce Północnej i Europie.

Co ciekawe, quinoa dostarcza nam więcej błonnika pokarmowego niż popularne zboża. Może wzbogacić naszą dietę o cenne witaminy i składniki mineralne. Jest znakomitym źródłem:

  • pełnowartościowego białka
  • jednonienasycone kwasów tłuszczowych
  • kwasów omega-3
  • węglowodanów złożonych
  • wapnia
  • kwasu foliowego
  • fosforu

Kto może jeść komosę ryżową?

Komosę ryżową (quinoe) powinny wprowadzić do swojej diety osoby dbające o zdrowie i sylwetkę, ponieważ zawarte w niej składniki odżywcze sprzyjają utracie tłuszczu i budowie tkanki mięśniowej.

Polecana jest m.in. dla osób zmagających się z miażdżycą. Ze względu na zdrowe tłuszcze wspomaga układ krążenia i reguluje poziom cholesterolu. Warto pamiętać, że jest to jednak produkt kaloryczny: w 100 gramach quinoi jest ok. 370 kcal.

Quinoa może być spożywana przez osoby chore i zagrożone cukrzycą tylu II, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, stabilizuje poziom glukozy we krwi. Jest bogata w przeciwutleniacze, a także jest silnym antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Komosę ryżową mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej, nietolerujące glutenu i chorujące na celiakę - quinoa nie zawiera glutenu.

Komosa ryżowa do dań słodkich i wytrawnych

Przygotowanie komosy ryżowej jest bardzo proste. Podobnie jak w przypadku ryżu i innych kasz należy ją ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jej delikatny smak sprawia, że pasuje idealnie zarówno do dań słodkich, deserów, sałatek z owocami, jak i dań wytrawnych, np. do gulaszu, warzyw i ryb.

Popularne dania z komosą ryżową:

  • sałatka z komosą ryżową i warzywami,
  • pierś indyka z komosą ryżową,
  • łosoś z komosą ryżową,
  • jogurt z owocami i komosą ryżową,
  • deser z komosy ryżowej z bakaliami.

Mamy dla Ciebie przepis na sałatkę z komosą ryżową, z pomidorem, serem i bazylią. To pomysł na szybką i zdrową przekąskę, którą możemy zabrać do pracy na drugie śniadanie. Sprawdzi się także jako dopełnienie obiadu. Świetnie smakuje podana np. z usmażonym filetem łososia, ale sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla.

Sprawdź, jak krok po kroku zrobić sałatkę z komosą ryżową:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Brabantia

Brabantia trzepaczka duża profile nonstick br-363788

59,77 zł31,90 zł-47%
miejsce #2

Zwieger

Zwieger Black Stone Tłuczek Do Ziemniaków (Lo5928)

57,69 zł33,59 zł-42%
miejsce #3

Zwilling

Zwilling professional s podstawowy komplet noży 35602-000

999,00 zł579,00 zł-42%
miejsce #4

Tefal

Tefal Zestaw Przyborów (K210S514)

64,99 zł43,05 zł-34%
miejsce #5

Kuchenprofi

Kuchenprofi Szpatułka Silikonowa 28Cm Czerwona (Ku1410501400)

62,90 zł49,21 zł-22%
miejsce #7

Ambition

Ambition Chochla Do Sosów Napoli 16 Cm 29670

11,90 zł10,90 zł-8%
miejsce #10

Tefal

Tefal łyżka 2743912

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Przepis na sałatkę z komosą ryżową

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 20 min)

Komosa ryżowa, zwana złotem Inków, to pyszny dodatek do dań. Możesz zrobić z niej rewelacyjną sałatkę. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj
Komosa ryżowa, zwana złotem Inków, to pyszny dodatek do dań. Możesz zrobić z niej rewelacyjną sałatkę. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 duży pomidor
  • 80 g ulubionego sera np. cheddar, mozzarella, feta
  • świeża bazylia lub garść roszponki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyża soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową?

  1. Ugotuj komosę ryżową przez 10 min w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miseczki.
  2. Pomidora umyj i pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skórki z pomidora, to możesz ją obrać za pomocą obieraczki do warzyw lub sparzyć wrzątkiem - natnij delikatnie pomidora, przełóż do garnuszka i zalej wrzątkiem, po minucie odcedź, zdejmij skórkę rękami.
  3. Ser pokrój w małą kostkę.
  4. Bazylię lub roszponkę umyj i posiekaj na kawałki.
  5. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny, musztardą i miodem, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  6. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj.

Życzymy smacznego!

Połącz wszystkie składniki sałatki i polej sosem.

Lubisz złoto Inków? Pierwszorzędny przepis na sałatkę z komo...

(źródło: dietetycy.org)
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Lubisz złoto Inków? Pierwszorzędny przepis na sałatkę z komosą ryżową. 20 min i gotowa - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie