Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

Zobacz również

"Boimy się, by nie zabrakło nam czasu". Trudna sytuacja WSI

"Boimy się, by nie zabrakło nam czasu". Trudna sytuacja WSI

Wypadek na drodze wojewódzkiej nr 878 w Tyczynie: droga zablokowana, ranni w szpitalu

NOWE FAKTY
Wypadek na drodze wojewódzkiej nr 878 w Tyczynie: droga zablokowana, ranni w szpitalu

Polecamy

Śladami Chopina – odwiedź dom kompozytora w Żelazowej Woli

Śladami Chopina – odwiedź dom kompozytora w Żelazowej Woli

Funkcjonalne wykorzystanie lektury – co to znaczy i jak sobie z tym poradzić?

Funkcjonalne wykorzystanie lektury – co to znaczy i jak sobie z tym poradzić?

Musztardowa marynata do kurczaka. Przy niej się nie napracujesz, a smakuje wybornie

Musztardowa marynata do kurczaka. Przy niej się nie napracujesz, a smakuje wybornie