W skrócie:
Lekkie kotlety z dorsza to pyszna i zdrowa propozycja na obiad, którą z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. To szybkie, zdrowe danie, które może być podane w elegancki sposób. Proponuję dodać posiłkowi ekstra puszystości, dzięki ubiciu na sztywno piany z białek. W ten sposób kotlety z dorsza zyskają wyjątkową strukturę potrzebną do delektowania się delikatną strukturą w chrupiącej panierce. Poznaj przepis na kotlety z dorsza dla całej rodziny.
Kotlety z dorsza – prosty przepis dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g filetów z dorsza (bez ości),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
30 g bułki tartej,
10 g posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka soku z cytryny,
70 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Jak zrobić kotlety z dorsza?
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze porcje.
Następnie wrzuć kawałki ryby do malaksera i rozdrobnij na drobną masę. Może przypominać papkę.
Cebulę i czosnek obierz z łupin. Umytą cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem na rumiany kolor. Dorzuć do jednolitej masy z dorsza.
Białko jajka ubij na puszystą pianę.
Do masy z dorsza i cebuli dodaj żółtko, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco więcej bułki tartej.
Następnie delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek przy pomocy silikonowej szpatułki.
Z przygotowanej masy uformuj kotlety z dorsza o średnicy ok. 5 cm.
Obtocz je dokładnie w bułce tartej, aby otrzymać chrupiącą skórkę po usmażeniu.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika.
Kotlety z dorsza smaż na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
Po usmażeniu odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe kotlety z dorsza proponuję podać z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. Możesz też podać ją z plasterkami świeżej cytryny, limonki, listkami sałaty i odrobiną domowego sosu jogurtowego. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ela Romanowska w bikini eksponuje rubensowskie kształty. Można się zarumienić!
- Marianna Schreiber wylazła z NOWĄ TWARZĄ! Wygląda dziś jak inny człowiek | ZDJĘCIA
- Szapołowska wywaliła stopy na wierzch, na wszystko patrzyli ludzie! Ładnie tak?
- Sprawdziliśmy, jak Ewa Krawczyk NAPRAWDĘ dba o grób męża. Widok może zszokować fanów