MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad usmaż soczyste kotlety z dorsza. Delikatne mięso będzie rozpływać się w ustach. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Anna Daniluk
Delikatne kotlety z dorsza możesz także usmażyć bez panierki i podać oblepione sosem sojowym.
Delikatne kotlety z dorsza możesz także usmażyć bez panierki i podać oblepione sosem sojowym. 123rf.com/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste kotlety z dorsza to idealne danie dla wszystkich fanów rybnych przysmaków. Dorsz, znany ze swojego delikatnego smaku i lekkiej konsystencji, świetnie sprawdza się jako składnik kotletów. To świetny pomysł na piątkowy obiad, a także okazja do przemycenia porcji białka dla dzieci. Jednym zabiegiem dodaję daniu ekstra puszystości.

W skrócie:

Lekkie kotlety z dorsza to pyszna i zdrowa propozycja na obiad, którą z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. To szybkie, zdrowe danie, które może być podane w elegancki sposób. Proponuję dodać posiłkowi ekstra puszystości, dzięki ubiciu na sztywno piany z białek. W ten sposób kotlety z dorsza zyskają wyjątkową strukturę potrzebną do delektowania się delikatną strukturą w chrupiącej panierce. Poznaj przepis na kotlety z dorsza dla całej rodziny.

Kotlety z dorsza – prosty przepis dla całej rodziny

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza (bez ości),

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 jajko,

  • 30 g bułki tartej,

  • 10 g posiekanej natki pietruszki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 70 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić kotlety z dorsza?

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze porcje.

  2. Następnie wrzuć kawałki ryby do malaksera i rozdrobnij na drobną masę. Może przypominać papkę.

  3. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Umytą cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem na rumiany kolor. Dorzuć do jednolitej masy z dorsza.

  5. Białko jajka ubij na puszystą pianę.

  6. Do masy z dorsza i cebuli dodaj żółtko, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Składniki dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco więcej bułki tartej.

  8. Następnie delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek przy pomocy silikonowej szpatułki.

  9. Z przygotowanej masy uformuj kotlety z dorsza o średnicy ok. 5 cm.

  10. Obtocz je dokładnie w bułce tartej, aby otrzymać chrupiącą skórkę po usmażeniu.

  11. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika.

  12. Kotlety z dorsza smaż na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.

  13. Po usmażeniu odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe kotlety z dorsza proponuję podać z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. Możesz też podać ją z plasterkami świeżej cytryny, limonki, listkami sałaty i odrobiną domowego sosu jogurtowego. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska