Najlepsze i najgorsze produkty spożywcze na jesień. Tych owoców i warzyw lepiej nie jeść zdaniem dietetyków

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak i zapach a także zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych - pestycydów czy też nawozów sztucznych - azotanów. Wprawdzie nie są one bezpośrednim zagrożeniem dla organizmu, ale spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia. Produkty sezonowe są również często po prostu tańsze.Które produkty spożywcze są najlepsze jesienią, a po które lepiej nie sięgać? W których warzywach i owocach o tej porze roku nie znajdziemy pełni składników odżywczych? Jakie owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszym codziennym menu jesienią? Zobacz, jakie najlepsze i najgorsze produkty na jesień wymieniają specjaliści >>>>>
Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak i zapach a także zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych - pestycydów czy też nawozów sztucznych - azotanów. Wprawdzie nie są one bezpośrednim zagrożeniem dla organizmu, ale spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia. Produkty sezonowe są również często po prostu tańsze.Które produkty spożywcze są najlepsze jesienią, a po które lepiej nie sięgać? W których warzywach i owocach o tej porze roku nie znajdziemy pełni składników odżywczych? Jakie owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszym codziennym menu jesienią? Zobacz, jakie najlepsze i najgorsze produkty na jesień wymieniają specjaliści >>>>>pixabay.com
Które produkty spożywcze są najlepsze jesienią, a po które lepiej nie sięgać? Owoce i warzywa sezonowe to takie, które wyrosły i zostały zebrane w aktualnej porze roku. Obecnie w sklepach mamy dostęp do prawie wszystkich warzyw i owoców niemal przez cały rok. Które z nich są jednak najlepsze jesienią? W których o tej porze roku nie znajdziemy pełni składników odżywczych? Zobacz, co mówią na ten temat specjaliści.

Zobacz wideo: Szacunek zbiorów zbóż, warzyw i owoców w 2021 roku

Okres jesienny to czas, by do codziennego menu włączyć sezonowe warzywa i owoce. Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak i zapach a także zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych - pestycydów czy też nawozów sztucznych - azotanów. Wprawdzie nie są one bezpośrednim zagrożeniem dla organizmu, ale spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia. Produkty sezonowe są również często po prostu tańsze.

Gdy pora roku zmienia się z lata na jesień, tęsknimy za długimi dniami i obfitością kolorowych, świeżych owoców i warzyw uprawianych w ciepłe dni. Pojawia się pokusa, żeby sięgnąć po owoce, które kojarzą nam się mijającym latem, jednak jesień przynosi własny arsenał pysznych produktów sezonowych. Można je łatwo znaleźć w sklepie czy na targu a są pełne składników odżywczych.

Jakie owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszym codziennym menu jesienią? Z których produktów spożywczych lepiej zrezygnować? Zobacz, z których owoców i warzyw jesienią naprawdę można czerpać to, co najlepsze:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie