Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka i likier z orzechów

Zbigniew Przybylak
W ludowej medycynie różnorakie nalewki z orzechów włoskich były popularnie wykorzystywane w kuracjach leczących dolegliwości żołądkowe.

     Spotkałem wiele osób, które potwierdzały ich skuteczność. - Od wielu lat rokrocznie przygotowuję nalewki z zielonych orzechów i stosuję je w różnorakich doraźnych sensacjach żołądkowych, boleściach, kurczach. Jest to środek niezawodny i szybko działający. Pomaga też przy wrzodach, nieżytach żołądka. Przepis znalazłem w wydanym na początku XX wieku poradniku zielarskim. Moja babcia również tę kurację propagowała w rodzinie - usłyszałem od Edmunda. W.
     Nalewkę przyrządza się następująco: świeże, zielone orzechy, około 30 sztuk na litr wódki, o jeszcze niezbrązowionej skorupce, zebrać, najlepiej w lipcu. Każdy owoc przekroić na cztery kawałki. Zalać wódką lub spirytusem i pozostawić na słońcu na co najmniej tydzień, można dłużej do dwu tygodni. Do wódki dodać odrobinę cynamonu i kilka goździków. Co pewien czas wstrząsać. Gdy nalewka jest gotowa, zlać ją do ciemnych butelek i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Z nalewki można również przyrządzać likier orzechowy, wtedy dodajemy jeszcze syrop z cukru (około pół litra na litr nalewki) i pozostawiamy ciecz przez dalsze cztery tygodnie na słońcu. Następnie likier cedzi się i rozlewa do butelek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska