3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem, to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Gadający Leonard znowu na Spichrzowej w Grudziądzu. Na ulicach iluminacje świąteczne

Gadający Leonard znowu na Spichrzowej w Grudziądzu. Na ulicach iluminacje świąteczne

Świąteczna iluminacja na Rynku w Grudziądzu. Jarmark św. Mikołaja otwarty

Świąteczna iluminacja na Rynku w Grudziądzu. Jarmark św. Mikołaja otwarty

Polecamy

Polacy murem za mundurem? Ten sondaż nie pozostawia wątpliwości

Polacy murem za mundurem? Ten sondaż nie pozostawia wątpliwości

Młodzi „Wolniacy” powalczą o medale we Włodawie

Młodzi „Wolniacy” powalczą o medale we Włodawie

Mikołajkowe show Cyrku Astoria w Grudziądzu. Jakie atrakcje przygotowano?

Mikołajkowe show Cyrku Astoria w Grudziądzu. Jakie atrakcje przygotowano?

Dodaj ogłoszenie