Nie daj się nabrać

Izabela Dembna
Mali przedsiębiorcy nie wiedzą co to jest HACCP i co zrobić, by go wdrożyć. A brak wiedzy sporo kosztuje...

     Wymóg wdrożenia i stosowania zasad HACCP obowiązuje od 1 maja br., czyli od dnia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Nie istnieje formalny obowiązek certyfikacji lub zatwierdzenia systemu HACCP przez jakiekolwiek instytucje, a certyfikacja HACCP-u przez zewnętrzne firmy jest całkowicie dobrowolna. Duże firmy z reguły zlecają wdrożenie HACCP-u firmom zewnętrznym (jest to kosztowne), tymczasem te małe, często rodzinne, mogą samodzielnie wdrożyć ten system. Co ważne, nasze prawo nie przewiduje żadnych sankcji ze strony organów kontrolujących żywność z powodu braku postępów we wdrażaniu systemu.
     Możemy stracić
     Danuta Lange-Augustyn
, kierownik oddziału nadzoru żywności i żywienia w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczej w Bydgoszczy: - _Nie ma wymogu szkolenia. Jeśli pracodawca uważa, że sam posiada odpowiednią wiedzę i że we własnym zakresie może przeszkolić pracowników oraz wdrażać system, może to zrobić sam. Jeśli uważa, że sobie nie poradzi, może korzystać ze szkoleń innych jednostek, ale powinien szukać potwierdzenia ich wiarygodności. Może np. przyjechać osoba niekompetentna, nieumiejętnie przeprowadzić szkolenie. Dostaniemy może jakąś broszurkę, kilka formularzy, z którymi nie będziemy wiedzieli co zrobić. I tylko stracimy pieniądze.
     _Takie szkolenia mogą przeprowadzić naukowo-badawcze (np. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Państwowy Zakład Higieny w Warszawie). Także uczelnie, Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz krajowe i zagraniczne firmy (niektóre z nich akredytowane są przy Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości).
     Co to jest i dla kogo:
     
HACCP to metoda zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się na zapobieganiu zagrożeniom. Polega na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą się pojawić i odpowiednim zareagowaniu na nie. HACCP to system polegający na samokontroli. Firma - każda, która ma do czynienia z produkcją i dystrybucją żywności, a także zakłady małej gastronomii, małe sklepiki, żłobki, przedszkola - sama decyduje, które momenty wiążą się z zagrożeniem dla żywności, jak je obserwować i co robić, gdy zagrożenie się pojawi. Ustalenia i podjęte czynności zostają opisane.
     Spać spokojnie
     
Tymczasem kupcy z targowisk Białego i Tatrzańskiego w bydoskim Fordonie otrzymali ulotkę informującą, że zarządca tych targowisk - Fordońskie Stowarzyszenie Kupców organizuje szkolenie (przez osobę uprawnioną) z zakresu wdrażania i stosowania systemu HCCP. Dzwonimy do stowarzyszenia.
     - Kto będzie przeprowadzał szkolenie?
     - Jakiś pan z Warszawy, na pewno ma uprawnienia. Otrzyma pani zaświadczenie, że odbyła pani taki kurs i jak przyjdzie kontrola z Sanepidu, to może pani spać spokojnie.
     - Czy coś dalej muszę robić z tym HACCAP-em?
     - Tylko szkolenie i zaświadczenie, to wystarczy. Koszt, planowaliśmy na 100 zł, ale z powodu braku chętnych, wzrósł do 150 zł.
     

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie