2 z 10
Poprzednie
Następne
Nie jedz tych ryb. Są niezdrowe, najbardziej chłoną toksyny - tych gatunków lepiej unikać
Łosoś hodowlany
Łosoś hodowlany - to jedna z najpopularniejszych ryb. Charakteryzuje się charakterystyczną barwą mięsa - od różu po kolor pomarańczowy. Białko pochodzące z łososia żyjącego na wolności jest pełnowartościowe, a mięso bogate w cenne składniki odżywcze. Należy unikać łososia, którego mięso ma intensywny pomarańczowy kolor. To oznacza, że ryba pochodzi z hodowli, a hodowcy często dodają do pasz barwniki i środki zapobiegające chorobom ryb. Przez to w mięsie łososia kumulują się pestycydy i dioksyny, powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe i skórne. Zamiast łososia hodowlanego, lepiej jest wybrać łososia atlantyckiego (dziko żyjącego), którego mięso ma barwę bladoróżową.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►