Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie złotowskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie złotowskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie wrzesińskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie wrzesińskim

Polecamy

Wraca Ekstraklasa. Górnik-Legia. Runjaić: Mamy ochotę przerwać tę passę

Wraca Ekstraklasa. Górnik-Legia. Runjaić: Mamy ochotę przerwać tę passę

Pogromczyni Świątek czaruje na Florydzie. Węgier sensacją w Miami

Pogromczyni Świątek czaruje na Florydzie. Węgier sensacją w Miami

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski