W najnowszym wydaniu plus.pomorska.pl
1
artykuł
Status plebiscytu, data
Plebiscyt:
Liczba głosów: 10
Wygląda na to, że Javascript nie działa. Żeby zagłosować włącz obługę Javascript lub zmień przeglądarkę.
Dlaczego Mikołaj Bąkowski? Jest kuchmistrzem i szefem Kuchni Pałacowej w Ostromecku. Pod jego kierunkiem powstają dania inspirowane lokalnym dziedzictwem kulinarnym. Jego specjalnością jest kuchnia regionalna oraz potrawy z mięs ras rodzimych: gęsiny kołudzkiej, wieprzowiny złotnickiej pstrej, jagnięciny merynos. Współprowadzi warsztaty i szkolenia. Bierze udział w nagraniach telewizyjnych. Jest liderem zespołu utalentowanych kucharzy, tworząc smakowite propozycje dla gości Pałaców w Ostromecku. Szczególnie znane są "koncerty kulinarne" tworzone wraz ze szlakiem krajoznawczo-kulinarnym "Niech Cię Zakole". Dlaczego my? W Zespole Pałacowo-Parkowym w Ostromecku, jednym z niewielu w Europie tego typu kompleksów, gdzie znajdują się dwa historyczne pałace zbudowane w odmiennych stylach, kontynuujemy kulinarne dziedzictwo regionu. W klasycystycznym Pałacu Nowym, na reprezentacyjnym parterze znajduje się restauracja. I mówiąc „restauracja”, nie mamy na myśli tylko serwowania dań. To w tym miejscu chcemy odrodzić lokalną tradycję kulinarną, wrócić do korzeni i kontynuować dziedzictwo kulturowe tego miejsca. Także poprzez kuchnię. Trudno wyobrazić sobie lepszą bazę do tego przedsięwzięcia. Już samo miejsce, w którym serwowane są posiłki, opowiada historię dawnych rodów, które rządziły niegdyś majątkiem w Ostromecku. Stoły, do których przynoszone są potrawy, znajdują się w zabytkowych wnętrzach, starannie zaaranżowanych w stylu z epoki, w reprezentacyjnych salach, w których kiedyś obiady jadali Alvenslebenowie, a wcześniej – rodzina Schönbornów. To w tym miejscu, w dawnej kuchni znajdującej się tuż pod stopami gości, kucharze doprawiali dania przygotowane według przepisów lokalnej kuchni. I nie tylko lokalnej – dawni właściciele Ostromecka dużo podróżowali. Bywali w Ameryce Południowej, na Zachodzie Europy, w Skandynawii, przywożąc stamtąd kulinarne nowinki. Tego wszystkiego skosztować możecie w naszej ostromeckiej kuchni, odkrywając jednocześnie dziedzictwo kulturalne tego wyjątkowego miejsca. Nasza kuchnia znana jest z domowych potraw lokalnych, przygotowanych według tradycyjnych przepisów. Dania przyrządzane są z naturalnych i świeżych produktów, doprawione ziołami rosnącymi na ostromeckich łąkach i polanach. Od 2021 roku Restauracja w Pałacu Nowym jest w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. :: ____________________________________ * [Kliknij i odwiedź stronę internetową](http://www.palaceostromecko.pl/) :: ____________________________________ **[UWAGA! Ważna informacja dla uczestników - jeśli chcesz zaktualizować dane, dodać zdjęcia i opis - KLIKNIJ i edytuj swoją prezentację](https://plebiscyt.pomorska.pl/ankieta/762605/mistrzowie-smakuuzupelnij-prezentacje-w-plebiscycie.html?q1=257739589)** :: ____________________________________ :: **Czytaj więcej o plebiscycie na [www.pomorska.pl/mistrzowie-smaku](https://www.pomorska.pl/mistrzowie-smaku)**
Zobacz wszystkich kandydatów